24 000 varslade i Västra Götaland

2009-02-04 17:26:05
Fram till årsskiftet varslades totalt 95 000 personer om uppsägning i hela landet, enligt Arbetsförmedlingen. Hårdast drabbat var Västra Gö- taland, där över 21 000 personer varslades. Efter årsskiftet och fram till den 31 januari har 3 215 personer varslats i Västra Götaland, flest i landet.

Förra veckan fanns det totalt 41 901 öppet arbetslösa i Västra Götaland och Halland.
Av IF Metalls dryga 72 000 medlemmar i Västsverige (Västra Götaland och Halland) har totalt 11 730 blivit varslade, enligt avdelningarnas statistik. Av dessa är 5 400 varsel lag­da i Göteborg, vilket motsvarar var fjärde medlem.
Många som varslats och förlorat sina jobb hamnar emellertid inte i statistiken. Det gäller visstidsanställda som inte får förlängt och företag med färre än fem anställda behöver inte rapportera in personalneddragningar till Arbetsförmedlingen.

De flesta varslen
i Västra Götaland har gällt industrin, men nu har krisen även drabbat den offentliga sektorn.
I slutet av 2008 beslutades det att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg måste banta verksamheten med 280 miljoner kronor 2009, vilket betyder att 500-600 tjänster försvinner. Hur detta påverkar verksamheten eller personalen hade inte Ann-Christine Andersson, kommunikations- och kanslidirektör vid Sahlgrenska,  tid att svara på när Offensiv ringde.

I Göteborgs förorter genomförs också nedskärningar.
Gunnareds stadsdelsnämnd ska ”spara” 40 miljoner kronor, något som drabbar skolan hårt. Var femte anställd ska bort. Barngrupperna i förskolan blir större och så vidare.
Nedskärningarna i Lärjedalen har resulterat i att eleverna i klass 7C på Bergumskolan hotat med skolstrejk.
Det behövs gemensamma protester från hela fackföreningsrörelsen för att riva upp varslen och stoppa nedskärningarna.
Industriarbetare, lärare, föräldrar, elever tillsammans med vårdpersonal, vårdtagare och alla andra som drabbas av nedskärningarna måste kräva pengar från stat och storföretag.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!