5 000 demonstrerade för rätten till abort

2014-10-01 11:10:56

foto: ROSA
Fortsatt kamp nödvändig för rätten till abort på Irland.

Kampen för rätten till abort på Irland fortsätter och är fortfarande en fråga som diskuteras på flera olika nivåer. Kvinnorättsgruppen ROSA (for Reproductive rights, against Oppression, Sexism and Austerity), som grundats av kvinnliga medlemmar i Socialist Party (CWI Irland), kräver att abort ska bli helt legaliserat, gratis och tillgängligt för alla kvinnor.

Lördagen den 27 september hölls den årliga demonstrationen March for choice (marsch för valmöjlighet) i Dublin för tredje året i rad. De 5 000 demonstranterna krävde en bättre abortlagstiftning. Liknande demonstrationer har även genomförts i många andra länder till stöd för de som kämpar för ett legaliserande av abort på Irland.
Efter att Savita Halappanavar dog på grund av att hon vägrades abort vaknade en stor rörelse på Irland som krävde en legalisering av abort. Men kravet som ställdes var inte ett krav på full legalisering, utan på en legalisering vid så kallade ”X-fall”, när en kvinnas liv är i fara inkluderat vid risk för självmord.
Lagstiftningen om abort på Irland är mycket konservativ, och lagstiftarna som tvingades göra en lagändring efter påtryckningar från rörelsen urvattnade den till den grad att den i praktiken inte gör någon skillnad. Som i ett nyligen uppmärksammat fall tar byråkratin så pass lång tid att det ändå inte är möjligt med abort, även om kvinnan exempelvis är självmordsbenägen.

ROSA kräver att den nuvarande abortlagstiftningen helt ska upphävas, till förmån för en legalisering och full tillgänglighet för alla kvinnor. Det finns en möjlighet att sätta press på Labourpartiet, som står inför en kris och är mottaglig för tryck underifrån. Det är viktigt att fortsätta sätta press på politikerna genom massiva demonstrationer och aktioner. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!