5 000 mot Aurora och Nato

2017-09-20 21:05:10

foto: Sari Hevosaho


I lördags samlades Nato-­motståndet i en stark manifestation med 5 000 deltagare på Gustaf Adolfs torg mot den pågående krigsövningen Aurora 17.

Sven Wollter öppningstalade, men samtidigt drog ett skyfall över demonstranterna som skingrades. När molnen sedan hade dragit förbi marscherade mellan 3 000 och 4 000 människor från 35 olika organisationer, fredsrörelsen och partier upp för Avenyn till Götaplatsen.
Det blev en kraftfull manifestation. Talade gjorde Robert Mattiasson från Kommunistiska Partiet och Gudrun Schyman från Fi. Bland uppträdanden fanns artister som Nynningen och Mikael Wiehe.

Rasmus Ling från Miljöpartiet gick sedan i Göteborgs-Posten ut med en debattartikel som attackerade demonstrationen.
”Bakom manifestationen står ett 30-tal grupper. Många av dem långt ut på den yttersta vänsterkanten som Revolutionär kommunistisk ungdom, Kommunistiska partiet och Rättvisepartiet Socialisterna. Samtidigt står Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ med som arrangörer, och beklagligt nog har också en partikollega till mig valt att tala på manifestationen.”
Nätverket mot Aurora 17 svarade på debattartikeln: ”Problemet med demonstrationen mot krigsövningen Aurora är inte att Kommunistiska Partiet eller Rättvisepartiet Socialisterna deltog. Problemet är att Miljöpartiet, som delvis föddes ur fredsrörelsen, nu har valt en annan väg.”
Även Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, gick i SVT till attack mot att socialister och kommunister deltog. ”Jag hade hellre sett att de inte var där”, svarade han på reporterns fråga om revolutionärernas närvaro på demonstrationen. Det är talande att han väljer att kritisera demonstrationens arrangörer istället för krigs- och vapenlobbyn.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för omedelbar militär nedrustning – satsa på välfärd och fred, inte krig och vapen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!