50 000 kronor mer till rika hushåll

2007-09-26 18:16:29
Finansminister Anders Borg (m) hävdar att låg- och medelinkomsttagarna är budgetens vinnare. Men det har han sagt varje gång han presenterat en ny budget. Och en lögn blir inte mer sann för att den återupprepas.

”Vinnarprofilen i Anders Borgs budget är välavlönad med högt taxerad villa, tillhörande fritidshus och små uppskov”, skrev tidningen Dagens Industri dagen efter att budgeten hade presenterats.

Överklassen jublar

De som bor i en högt taxerad villa och har en förmögenhet har all anledning att jubla över regeringens nya budget.
Om den högavlönade familjen dessutom har ”ett fritidshus, och riktigt små uppskov, så blir det en supervinnare. För denna grupp förvandlas från och med den första januari 2008 fastighetsskatten på 1 procent av taxeringsvärdet till maximalt 6 000 kronor, samtidigt som förmögenhetsskatten försvinner redan från och med första januari 2007. Ett sådant hushåll kan spara 50 000 kronor på de nya budgetreglerna” (Dagens Industri den 21 september).
Enligt regeringen ger dock jobbavdraget mer i plånboken till alla. Det handlar emellertid inte alls om ”alla”. Långt därifrån. Pensionärer, sjuka och arbetslösa får inget jobbavdrag.

”Orättvis politik”

Pensionärerna får ingen skattesänkning och inte heller blir det någon höjning av bostadstillägget, vilket regeringen har lovat.
– Det är omvänd Robin Hood-politik, orättvist och orättfärdigt. Pension är uppskjuten lön och ska givetvis beskattas som annan lön, kommenterade Lars Wettergren, ordförande i PRO.
Enligt beräkningar från Swedbank kommer det nya jobbavdraget att innebära 110 kronor mer för den som tjänar 10 000 kronor i månaden och dubbelt så mycket för den som tjänar 20 000 kronor samt 260 kronor mer för dem med en månadsinkomst på 25 000 kronor.
Regeringen har länge lovat 1 000 kronor i månaden till alla som arbetar heltid, men man måste tjäna över LO-snittet, 21 300 kronor, för att få 1 000 kronor mer i månaden. Den som tjänar 16 700 får bara 806 kronor, medan den som tjänar 40 000 får 1210 kronor. Beräkningen gäller den sammantagna effekten av förra årets jobbavdrag och det nya. Jobbavdraget äts dock, helt eller delvis, upp av regeringens alla försämringar.

Mest till högavlönade

I de tidigare budgetpropositionerna har den rikaste tiondelen fått nästan en tredjedel av alla ekonomiska förstärkningar (skattesänkningar och andra förändringar). De som tjänat mest har varit högavlönade män.
Över hälften av det så kallade jobbavdraget gick till dem med de högsta inkomsterna.
Mellan 2006 och 2007 minskade skatteinkomsterna med 65 miljarder kronor.
Det innebär att högerregeringen under ett år har genomfört hälften av de skattesänkningar på 130 miljarder kronor som moderaterna gick till val på 2002.
Reinfeldts ”nya moderater” har i själva verket gått längre än de gamla moderaterna när det gäller skattesänkningar för de rika och exempelvis vad gäller privatiseringar.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!