500 nr av Offensiv = en miljon tidningar

2007-11-14 14:42:58


Högerregeringens attack på a-kassan direkt efter valet 2006 ledde till ett starkt tryck för en politisk strejk. Offensiv och RS drev en namninsamling som samlade över 15 000 namn. Möjligheterna fanns att ta verklig strid och sätta press på regering

10 år med Offensiv som veckotidning är en anmärkningsvärd bedrift. Med 2 000 prenumeranter i genomsnitt under 500 nummer blir det en miljon Offensiv!

Offensiv blev veckotidning just när 1990-talets radikalisering kulminerade. Åren av kamp mot först Carl Bildts högerregering och sedan Göran Perssons ”världsrekord i nedskärningar” började under 1997-98 att tunnas ut. För marxisterna i Arbetarförbundet Offensiv (AFO) gällde det att bevara så mycket som möjligt av det som uppnåtts under kampåren.
På kongressen 1997 beslutades det därför att Offensiv skulle bli veckotidning och att AFO skulle ombildas till Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
För en organisation starkt inriktad på kamp och kampanjer skulle tidningen ge ett politiskt lyft och större möjligheter att nå ut. Att lansera RS gav en plattform inför valet 1998 och kommande val. Det riktiga i dessa steg visades snabbt när Offensiv på några veckor under hösten 1997 lyckades ta in de över 2 000 prenumeranter som behövs för att få presstöd. Och i valet följande år var RS nära att ta platser i kommunfullmäktige i flera nya kommuner (Luleå, Eskilstuna och Södertälje).

Arbetarpressen

De tio åren har gått fort, men det är ändå en relativt lång tid för en socialistisk tidning. Att stå för arbetarkamp och ett socialistiskt program innebär att utmana det kapitalistiska samhällets makthavare, dess idéer och dess stat.
Sveriges första tidning som vände sig till arbetare, Folkets Röst som startades 1849, kom ut i 12 år. Många andra pionjärtidningar, som August Palms Folkviljan, kom ut oregelbundet och som ett resultat av stora uppoffringar. När tidningen Social-Demokraten bildades i september 1885 var upplagan 3 000 exemplar. Arbetartidningarna kunde sedan växa fram som ett resultat av ökad kamp och organisering i fackföreningar och det socialdemokratiska partiet.
I modern tid har den tidigare socialdemokratiska arbetarpressen lagts ner eller blivit borgerlig. S-partiets största morgontidning, Arbetet, gick i konkurs den 21 augusti 2000. LO-ägda Aftonbladet såldes till Schibsteds.
När vpk blev vänsterpartiet 1990 lade man ner sin tidning Ny Dag. Flera vänstertidningar som började ges ut på 1960- och 70-talen lades ner på 1980-talet (Gnistan, Arbetarkamp m fl) medan de som idag finns kvar knappt längre säljs offentligt.
Stalinismens kollaps i Sovjet och Östeuropa, plus kapitalismens nya globalisering, fick åtskilliga socialister och påstådda marxister att ”ligga lågt”.
Socialism, kapitalism och arbetarklassen blev saker som inte fick nämnas vid namn. Socialdemokratiska partier runt om i Europa blev borgerliga, med vänsterpartiet och dess motsvarigheter i andra länder i släptåg. Detta ha försvagat fackföreningarna, där topparna idag står helt utan alternativ till de nyliberala attackerna på offentlig välfärd och arbetarklassens levnadsstandard.

Mot strömmen

I det här sammanhanget är Offensivs 10 år som veckotidning en verklig bedrift. Vi har gett ut en tidning som gått mot strömmen – politiskt, i fråga om hur tidningen organiseras och hur den säljs.
• Hundratals har skrivit i Offensivs 500 nummer sedan 1997. Bara under de senaste veckorna har vårdbiträden, långtidssjukskrivna och förtidspensionärer själva skrivit artiklar – deras röster finns ingen annanstans.
• De som är ute i kamp vill ha Offensiv. Under Kommunals strejk 2003 tog över 200 kommunalarbetare prenumeration på tidningen, som varje nummer intervjuade strejkande. Under 2007 har gruv- och byggnadsarbetare, samt SAS-personal, som varit ute i strejk också tagit prenumerationer.
• Offensivs internationella bevakning är unik, tack vare det nätverk som CWI erbjuder (RS är CWI:s svenska sektion). Den senaste kuppen i Pakistan och kärnvapenfrågan i Indien är två artiklar från de senaste veckorna.
• Offensiv samlar erfarenheter av kamp och försöker ge lärdomar och vägledning. Under Kommunalstrejken lanserade vi parollen ”Ta ut alla i strejk”, vilket var precis vad kampen då skulle ha behövt och ett krav som motsvarade stämningarna bland kommunalarna. Istället skrev förbundsledningen under ett katastrofalt dåligt avtal utan att konsultera medlemmarna.
• Inför USA:s krig mot Irak visade Offensiv på att det som krävdes var strejker för att stoppa kriget, och gav fullt stöd till elevstrejkerna. På motsvarande sätt för Offensiv fram krav och paroller i alla viktiga frågor. Dessa justeras förstås allt eftersom nya erfarenheter kommer till.
• I stort sett varje vecka redovisas resultatet av Offensivs och RS ekonomikampanj – de pengar vi får in från att sälja tidningar, prenumerationer, insamlingar och aktiviteter. Detta är också helt i linje med arbetarpressen historiskt – vi behöver pengar från alla sympatisörer och redovisar resultatet.
• Prenumeranterna är Offensivs ryggrad. 2007 års prenumerantkampanj, som snart startar, siktar på att öka antalet prenumeranter som har autogiro med ytterligare 300. De flesta prenumeranter bor i arbetarområden, även om Offensiv också har prenumeranter i riksdagen, hos rikspolisstyrelsen och bland andra politiska motståndare.

Politisk grund

I grunden hänger Offensivs fortsatta steg framåt på att upprätthålla det som har utmärkt tidningen hittills:
1) Ett tydligt socialistiskt program. Att utmana Reinfeldts och kapitalismens högerpolitik ställer krav på ett alternativ. Alla försök att bara ta bort kapitalismens ”dåliga sidor” är dömda att misslyckas.
Klimathotet, den ökade militära rustningen och den kommande ekonomiska nedgången pekar alla i samma riktning: kapitalismen måste avskaffas i världsskala och ersättas av demokratisk socialism.
2) Offensiv ska finnas mitt i kampen: rapportera och ge vägledning till arbetare, ungdomar, kvinnor och alla som kämpar för rättvisa.

Offensiv redaktion

Offensiv kommer nu i december-januari att genomgå en ansiktslyftning. Innehåll, inriktning och politik ska få ett modernare utseende.
Idag sker planeringen av varje nummer på redaktionsmöten, oftast på tisdag kväll. Där diskuteras både nästa veckas nummer och mer långsiktig planering. Idéer och förslag tillkommer under veckan, från nya händelser, RS partiföreningar, e-post från aktivister, fack o s v. Större delen av tidningen produceras sedan under hög intensitet på måndag och tisdag.
Alla läsare kan bidra:
• Genom att läsa tidningen kritiskt och skicka in synpunkter.
• Tipsa redaktionen om nyheter, protester, skandaler o s v.
• Skriva artiklar, insändare, krönikor m m.
• Sälja tidningen till vänner och bekanta. Alla kan värva nya prenumeranter.
• Det går att höja autogirobetalningen varje månad med t ex 20 kronor eller mer.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!