6 juni: Demonstrationer i hela landet för flyktingamnesti

2013-06-07 13:06:31


Torgmöte i Sundsvall

På 6 juni hölls demonstrationer runt om i landet för rätten till asyl och flyktingamnesti. Här finns rapporter och bilder från flera av orterna.


Boden:

Uppemot 200 personer hade hörsammat Asylrörelsens uppmaning till att protestera mot utvisningar den 6 juni i Boden. De många talarna visade på bredden i protesterna. Förutom två talare från Asylrörelsen talade representanter från Västafrika, Somalia, Palestina, Iran och förstås de hungerstrejkande Afghanerna. Även Rättvisepartiet Socialisterna talade genom Jonas Brännberg som betonade behovet av fortsatt och enad kamp mot den högerpolitik som den brutala flyktingpolitiken är en del av.
– Det var en jättebra demonstration. Vi fick fyra nya medlemmar som ville hjälpa till i arbetet, berättar Linn Mäkelä från Elevkampanjen, en av organisationerna som anslutit sig till Asylrörelsen. Totalt anmälde cirka 40 personer sitt intresse för att delta i Asylrörelsens arbete framöver.
RS Luleå


Sundsvall:

RS-Sundsvall bidrog till protestdagen för flyktingamnesti genom ett torgmöte på Stora torget. Talade gjorde Per Johansson, Sigbritt Herbert och författaren Anette Rosengren. Dessutom kom flera afghanska flyktingar fram spontant och berättade i mikrofonen om sitt livsöde. Framför allt var det just en stor grupp flyktingar från Afghanistan som kommit för att delta på mötet. Vi hade inte haft resurser till någon stor kampanj inför mötet här men vi försökte bidra efter förmåga. Ett stort tack till Sundsvalls asylkommitté som med kort varsel hjälpte till. Per Johansson

Gävle:

Bland gatuindianer och crusande bilar slöt 200 demonstranter i Gävle upp för att manifestera för flyktingamnesti. Anna Jörgensdotter från Asylkommitten inledde med ett gripande tal om några flyktingöden från Gävle den senaste tiden. Lilla tvååringen som ropade efter pappa då hon slets ur sin säng mitt i natten för utvisning. Familjen splittrades. Och hur de hungerstrejkande unga afghanerna kämpat. "När någon behöver vår röst – ska vi ropa. Hur kan man driva en sådan flyktingpolitik som driver människor till hungerstrejk?". Naome Ruindana talade om RFSL New Comers. Sherzad Fatih från center för barnens rättigheter i Irak gav Fredrik Reinfeldts rasism i samband med Husbykravallerna svar på tal. Manifestationen lyftes av mycket bra musik. På slutet berättade Bengt Söderhäll från Stig Dagermansällskapet om deras pris som i år gick till Ingen Människa är Illegal, för att de står för konkret handling.
Elin Gauffin

Borås:

Flyktingamnesti, solidaritet och lika villkor!
– Om det här är demokrati, vad är skillnaden mellan diktaturen i Iran och regeringen här? Frågade Maryam Siadat, flykting från Iran, retoriskt i sitt tal. Asylrörelsen
Borås höll idag en torgprotest som en del av den landsomfattande protestdag som Asylrörelsen tagit initiativ till. Ett 70-tal hade hörsammat uppmaningen att demonstrera för flyktingamnesti, solidaritet och lika villkor.
Många var också de boråsare som stannade till på Stora torget för att lyssna till talen som hölls. Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, öppnade manifestationen med att berätta om Flyktingamnesti 2005 och behovet av att nu bygga en ny rörelse som fortsätter kampen: – Folkrörelsen 2005 pressade regeringen att utfärda 17 000 uppehållstillstånd, men många lever även idag gömda och utnyttjas som slavar på svensk arbetsmarknad. Kampen är lika aktuell idag som då.
Vatike Safteri från Afghanistan berättade om hur hon tillsammans med sina barn kämpat för att t sig till Sverige: 
– Afghanistan är ingen plats där kvinnors rättigheter erkänns, det vet myndigheterna i Sverige men de struntar i det.
Idris Osman från Eritrea fick hjälp av Erkki Kuningas, RS, att berätta sin historia: 
– Trots eritreanskt id-kort och trots att Idris släkt i Sverige också kan intyga att han är från Eritrea vägrar Migrationsverket att acceptera detta, nu vill de skicka honom till Etiopien eller Sudan. Han är en flykting utan land. Fazel Sadeqi från Iranska Flyktingrådet förklarade varför protester är viktigt: 
– Vi är här idag för att uttrycka vårt missnöje och vår ilska över regeringens asylpolitik. Vi höjer återigen våra röster och kräver asyl och rätt att stanna.
Zabri Dabaghi, flykting från kurdiska Iran och medlem i Irans Arbetarkommunistiska Parti berättade om kampen för kvinnors rättigheter: 
– Det finns en vilja bland kvinnor att delta i politiken, att bygga en rörelse mot diktaturen, men förtrycket i Iran är extremt och gör det omöjligt.
Parvin Kakazchi från Iran talade om det kommande valet den 14 juni:
– Valet i Iran är inget verkligt val, där råder prästerskapets diktatur. Att vägra delta i valet är det enda sättet att protestera mot det. Manifestationen avslutades med en inbjudan till manifestationen i Göteborg den 14 juni, mot den iranska diktaturens riggade val
RS Borås

Malmö:

200 personer samlades idag på Gustav Adolfs Torg i Malmö för att delta i den landsomfattande manifestationen till stöd för asylrätten. I Malmö arrangerades manifestationen av organisationerna Malmös Nätverk Mot Rasism, Asylrörelsen, Rättvisepartiet Socialisterna, Arbetarmakt, Syriensolidaritet och Iranska Flyktingrådet.Manifestationen började med sångaren Moligan som körde sin låt ”Civil Olydnad” som handlar om polisens rasistiska REVA-projekt. Sedan hölls tal från respektive organisation. Amer Mohammed Ali från Asylrörelsen pratade om hur den brutala flyktingpolitiken vi har i Sverige kommer ur samma politik som inför lägre löner för ungdomar, utförsäkrar sjuka och tvingar pensionärer att dryga ut sina pensioner med jobb. Svante från Arbetarmakt pratade om vikten av att koppla samman kampen för asyl med kampen mot kapitalismen. Talaren från Syriensolidaritet poängterade hur flyktingar flyr på grund av just de krig som hetsas fram av samma västimperialister som sedan attackerar och utvisar samma flyktingar. Camilo från MNMR och Rättvisepartiet agerade konferencier och talade även om hur man ska föra asyl- och flyktingkampen vidare, bland annat genom etablerandet av en kämpande asylrörelse i Skåne som tar lärdomar av kampen från övriga landet. Han uppmanade också de deltagande att delta på ett informationsmöte för Asylrörelsen som kommer att hållas på ABF på Spånehusvägen på tisdag den 11 juni.
Patrik Berg

Göteborg:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!