70 på RS stormöte: ”Ett attentat mot vår demokratiska yttrandefrihet”

2015-10-29 12:21:06
Oavsett vem eller vilka som har anlagt bränderna måste syftet ha varit att med hjälp av terror och mordbränder försöka splittra och skrämma såväl Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar som alla de boende på orten. Attentaten genomfördes också samma helg som RS genomförde en studiehelg i Sandeslätt, som är ett starkt fäste för RS. I det senaste valet blev RS valdistriktets näst största parti.

En första självklar reaktion från RS efter attentaten blev därför att ställa in studiehelgens andra dag till förmån för dörrknackning i alla trapphus runt Stora gården och flygbladsutdelning även i omkringliggande kvarter med en inbjudan till ett kris­möte för de boende.
Responsen blev även trots chock­en över bränderna överväldigande positiv. På bara tre timmars varsel slöt också ett 70-tal boende upp till en oerhört engagerad och konstruktiv diskussion om hur alla gemensamt skulle kunna öka säkerheten. Om attentatens syfte var att splittra de boende blev resultatet det motsatta.

– Det här är inte bara ett attentat mot RS, utan också mot vår demokratiska yttrandefrihet, något vi måste vara rädda om och värna, sade en deltagare.
– Inte bara Hammarkullen har skäl att tacka. En eloge till dig Kristofer Lundberg och RS, all eloge, för att ni orkar kämpa när andra inte orkar, sade en annan deltagare, med många instämmande mummel.
En lång rad förslag på åtgärder fördes fram som också resulterade i en kravlista till Bostadsbolaget. Enigheten var stor om krav på brevlådor utanför istället för brev­inkast och trots viss tveksamhet ville de flesta också se låsta portar på kvällstid. Andra förslag gällde bättre lås på dörrarna till källar­utrymmen, externa soprum, reparation av alla trasiga ringklockor på dörrarna och åtgärder mot knarklangning på gårdarna.  
Allra mest glädjande var beredvilligheten från de flesta på mötet att skriva upp sig på e-post- och telefonlistor för en ny Grannsamverkan för ökad trygghet.

Redan samma natt deltog också tolv av grannarna i två omgångar av nattvandringar runt Stora gården. Att listan fungerade visades också på måndagen av att grannar från snart sagt alla trappuppgångar kom för att hämta nya flygblad för den manifestation på Hammarkulletorget mot brandattentaten, som mötet beslutade att anordna på tisdagen den 27 oktober.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!