700 000 otrygga anställningar

2016-10-06 13:18:24
Så många som 693 000 arbetare i Sverige har osäkra anställningsformer. Antalet visstidsanställda kvinnor ökar, medan antalet minskar i manligt dominerade branscher. Det visar en kartläggning som LO har gjort tillsammans med Svenskt Näringsliv.

Antalet tidsbegränsade anställningar har ökat med mer än en tredjedel sedan 1987, från 470 000 till 693 000. Hela 20 procent av Sveriges arbetare är visstidsanställda, medan siffran bland tjänstemän ligger på 12 procent. Bland tjänsteyrken med en hög andel kvinnliga arbetare  är 43-45 procent visstidsanställda. 

Även inom statliga och kommunala verksamheter som är kvinnodominerade ökar antalet tidsbegränsade anställningar. En trygg anställning är både en klassfråga och en genusfråga, vilka alltid går hand i hand.

Visstidsanställningar innebär en ständig osäkerhet för den anställdes ekonomiska situation, då man kanske inte får någon lön nästa månad om man inte får jobba tillräckligt. Det går inte att få några lån då det inte är en fast anställning, och det går inte att få ett lägenhetskontrakt där en stabil inkomst måste styrkas. Ofta kommer perioder där man jobbar alldeles för mycket för att man tar det jobb man får och långa perioder med nästan inget jobb alls. Allt detta sätter en enorm psykologisk press på människor. 

Detta vet jag av personlig erfarenhet, eftersom jag har haft en allmän visstidsanställning i över två år.

Då systemet med visstidsanställningar är ett sätt att systematiskt utnyttja arbetare så långt det går är det ett system som måste bort. Skrota systemet med visstidsanställningar, tidsbegränsade anställningar och ofrivilliga deltidsanställningar och inför istället många fler fasta heltidsanställningar. Alla arbetare ska ha rätt till heltid, fast anställning och en lön som går att leva på. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!