8 mars världen runt: Tillsammans reser vi krav

2015-03-12 13:39:11


Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Pakistan arrangerar en demonstration på Internationella kvinnodagen.

Trots företagens och mediernas försök att kommersialisera den Internationella kvinnodagen, den 8 mars, är den fortfarande en dag för kvinnors kamp runt om i världen. Årets kvinnodag präglades av kamp mot mäns våld mot kvinnor.

För många kvinnor innebär kampen för sina rättigheter en risk att utsättas för våld eller polisens repression.

I Gaza möttes 1 500 kvinnor dagen innan den Internationella kvinnodagen på varsin sida om gränskontrollen som avgränsar Ramallah och Jerusalem i en demonstration för jämlikhet och mot rasism. Den israeliska militären använde sig av chockgranater och tårgas för att upplösa protesten.

I Kina har fem kvinnorättsaktivister gripits för att ha planerat demonstrationer i fler städer mot sexuellt ofredande på bussar, skriver Reuters.

I Turkiet, där en proteströrelse mot mord på kvinnor har brutit ut efter att Özgecan Aslan knivhöggs till döds efter ett våldtäktsförsök, demonstrerade tusentals över hela landet. 

Tre dagar innan den Internationella kvinnodagen släppte The Human Rights Association en rapport om kränkningar mot de mänskliga rättigheterna i Turkiet under år 2014. Förra året dog 296 kvinnor på grund av våldtäkt, sexuella övergrepp eller våld i hemmet. Hittills i år har hela 56 kvinnor mördats av män.

Statistiken visar tydligt att våldet och antalet mord ökar i Turkiet. Demonstrationerna krävde ett slut på våldet men även ett slut på polisens repression och att politikerna måste ta frågan på allvar.

Efter den brutala gruppvåldtäkten och mordet på Jyoti Singh i Indien år 2012 gick både kvinnor och män ut och protesterade vilt i en månads tid.

Fruktansvärda uttalanden har gjorts av bland andra en advokat till en av förövarna som visar att det inte handlar om enskilda förvridna individer. Advokaten förklarar till försvar av mördarna att om hans dotter hade vanärat familjen genom att vara ute efter halv nio på kvällen skulle han ha bränt upp henne på gården för alla att se.

Leslee Udwin, regissör av dokumentärfilmen India’s Daughter, förklarar i Agenda den 8 mars:
– Det här är män som har blivit lärda av sitt samhälle och sin kultur att ha den här attityden gentemot kvinnor.

Udwins film har förbjudits i Indien och landets inrikesminister har hotat att sätta press på BBC efter att de har visat den. Att Indiens regering är rädd för folkets vrede är uppenbart.

Starkt lyser den röda tråden genom världens protester av kamp mot mäns våld mot kvinnor och även kravet på rätten till våra egna kroppar och liv. Självklart anordnade och deltog även Rättvisepartiet Socialisternas systerpartier i demonstrationer världen över, som i Pakistan, Österrike, Hongkong, Brasilien, Tyskland, England, Irland, Nordirland, Sverige, Belgien, USA med flera.

Internationella (tidigare arbetar-) kvinnodagen lanserades av socialistiska kvinnor i Andra internationalen med framförallt parollen ”Rösträtt för kvinnor ska ena oss i kampen för socialism!”. Det arvet är avgörande för inte bara kvinnans utan även människans frigörelse. 

Tillsammans reser vi krav och tar kamp för kvinnors lika rättigheter och för klassamhällets avskaffande. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!