800 000 flyktingar från Syrien

2013-12-12 16:54:42
Över 800 000 flyktingar har flytt från Syrien till Libanon. Det har lett till att våldet mot kvinnor ökat. Human Rights Watch redogjorde i förra veckan för hur flyktingar utsätts för hot och trakasserier.

Kvinnor som utsätts för våldtäkt vågar oftast inte anmäla det eftersom att de fruktar att utsättas för våld av våldtäktsmännen, eller för att de saknar papper och fruktar ­repression från myndigheter.
En stor del av flyktingarna som har flytt är palestinier och i ­Libanon tvingas palestinier som har flytt Israels terror ända sedan 1948 att bo i flyktingläger. De räknas som statslösa och får inte libanesiskt uppehållstillstånd. I flera flyktingläger står libanesiska vakter och har id-kontroller. Har man inte rätt papper får man inte passera.
Samtidigt finns sedan många år tillbaka ett förbud för palestinier ut­an arbetstillstånd att jobba. Trots att palestinierna är en av de största folkgrupperna i Libanon är det sällsynt att palestinier får arbetstillstånd, delvis på grund av att palestinier inte får jobba med allt: Det finns en lista som den libanesiska staten har beslutat om, där det står vilka jobb de får ta eller inte ta.
Delvis är det också så att palestinier i stor utsträckning inte söker dessa tillstånd, då det innebär att de bland annat måste betala en avgift till en socialförsäkring, som täcker sjukvård, trots att de är underbetalda, något som de sedan inte har rätt att ta del av.

Jobben är en viktig fråga i Libanon idag. Många flyktingar tvingas till jobb som inte täcker hyran och framförallt flyktingar från Syrien skaffar sig skulder som växer allt eftersom tiden går.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!