800 får gå hos Telia Sonera

2011-02-09 13:29:19
Trots att Telia Sonera har gått med vinst kommer 800 anställda på avdelningen fast bredband i Sverige och Finland att förlora jobben, men man menar att man ska nyanställa 200 personer.

Telia Sonera gjorde sista kvartalet år 2010 en vinst på 7 619 miljoner kronor. Vilket är en ökning med 636 miljoner kronor jämfört med sista kvar- talet 2009, då siffran låg på 6 983 miljoner kronor.
Dessutom föreslår styrelsen en höjning av aktieutdelningen från 2,25 kronor per aktie till 2,75 kronor per aktie, samt att man ska köpa tillbaka aktier för 10 miljarder kronor. Inte nog med det, vinsten blev också stör­re än vad analytikerna från början ha­de förutspått. Närmare bestämt 260 miljoner kronor större.
Trots detta fortsätter Telia Sonera med att varsla anställda. Enligt uppgifter kommer 15 procent av de idag 5 000 anställda vid fast bredband att få gå under de närmaste åren (Dagens Nyheter den 3 februari).

Det är heller inte fråga om att förflytta de anställda till en annan avdelning där resurser behövs eller om att satsa på nya miljövänligare produktionssätt. Det framgår inte heller om de 200 som ska nyanställas anställs från ett bemanningsföretag eller inte.
Telia Sonera är ett tydligt exem-
pel på den profithets som råder bland storföretagen. Vinst före behov är slagordet och regeln: Trots att företaget gör större och större vinster och återhämtar sig efter krisen ser inte de anställda skymten av vare sig pengar eller återhämtning, utan varslas istället.
Det talas mycket om Sveriges ekonomiska stabilitet. Reinfeldt och Borg (M) skryter närhelst de får chansen, men var är stabiliteten för de anställ­da på Telia Sonera?
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!