A-kassan och valet

2006-11-29 11:32:24
Fortfarande är det många som inte känner till innehållet i regeringens förslag till ny, sämre och dyrare a-kassa. Det framgår av den opinionsundersökning som Synovate (f d Temo) gjort på uppdrag av TCO.

Två av tre vet exempelvis inte att avgiften ska höjas efter årsskiftet. Sämst är kunskapen om denna del bland moderatväljare.
Fyra av fem vet inte att ersättningsnivån kommer att sänkas efter 200 dagar.

Alliansen teg i valet

– Ett av regeringens standardsvar när de fått kritik för förslaget har varit att det framfördes i valrörelsen och det har varit väl känt i förväg. Det är helt enkelt inte sant. Inte ens idag drygt två månader efter valet är a-kasseförslaget känt, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar.
TCO:s undersökning ger även svar på tal till de facktoppar som hävdat att en politisk strejk inte respekterar valets utgång, d v s att en majoritet skulle ha röstat för den nya a-kassan. Så var det förstås inte och därför tappar regeringen stort i opinionen och många ångrar bittert att de röstat på högeralliansen.

Kampvilja

Det finns i dag en enorm ilska mot regeringen och dess försök att piska fram en låglönemarknad och slå mot facket.
Men människor är inte bara förbannade, det finns också en vilja att protestera och öppet visa sitt missnöje med regeringens politik. Något som TCO- och LO-ledningen bör ta fasta på.
För att tvinga regeringen att backa krävs en dags politisk strejk över hela landet med massdemonstrationer. Det är hög tid att fackföreningsrörelsen visar sin samlade styrka.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!