Abortkampsseger i Argentina

2018-06-20 10:49:47

foto: Paula Kindsvater / Wikimedia Commons
Massiva mobiliseringar och gemensam kamp är vägen framåt.

Kvinnokampen växer. I Argentina ägde det för tre helger sedan rum nya, massiva demonstrationer med krav på avkriminalisering av abort och för säker, tillgänglig abort för alla. Tiotusentals fyllde landets större städer i mäktiga marscher i kampvrålet ”Ni una menos”, inte en kvinna mindre.
Onsdagen den 13 juni var det igen stora protester, nu inför omröstningen i parlamentet angående aborträtt som kampen pressade fram. De stora demonstrationerna tvingade underhuset till att rösta ja till aborträttigheter – en viktig seger för kvinnokampen. Nu tas frågan upp i senaten, och trycket måste hållas uppe för att fullständiga abort­rättigheter garanteras.
Detta är resultatet av den globala kvinnokampsrörelse som har vuxit sig starkare det senaste året. I Irland och Argentina har organisering och kamp underifrån banat vägen för historiska segrar. 

Och även övrig arbetarkamp har vuxit fram i Argentina. Förra veckan hade lastbilschaufförer en dags landsomfattande generalstrejk med krav på lönehöjningar, minskade bränslekostnader, mot den skyhöga inflationen och president Macris nedskärningspolitik. Den 25 juni kallar den största fackliga centralorganisationen i Argentina till en ny generalstrejk med liknande krav.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!