Aborträtt vunnen i Portugal

2007-02-14 12:27:26
För andra gången på mindre än 10 år folkomröstade portugiserna om en ny abortlag. Portugal som har haft Europas strängaste abortlag sa nu med 59,3 procent av rösterna ja till en förändring av lagen så att det blir tillåtet med abort fram till tionde veckan.

I Portugal har tidigare 20 000 till 30 000 kvinnor varje år tvingats till illegala aborter på osäkra kliniker eller för de mer välbärgade utomlands. På så sätt har det varit en klassfråga huruvida en kvinna kunnat genomföra abort.
Varje år har tusentals kvinnor, främst med fattig bakgrund, behandlats på sjukhus för sviterna av primitiva aborter. 13 kvinnor har dött sedan 1980-talet. Dessutom var lagen skriven så att kvinnor som genomförde en abort kunde dömas till tre års fängelse.

Omdiskuterad fråga

Abortfrågan har varit het och omdiskuterad i hela det portugisiska samhället, i media, bland politiska partier, av tv-kändisar, sportförebilder och katolska kyrkan.
Det regerande ”socialistpartiet” och vänsterpartiet Bloco Esquerda tillsammans med kvinnorättsorganisationer hör till dem som velat se en förändring i abortlagen, medan det konservativa partiet Partido Popular och katolska kyrkan har varit de största motståndarna. Bland motståndaraktivisterna har man framförallt kunnat se välbärgade äldre män och välutbildade yngre män, medan ja-sidan stötts av arbetarklassen och kvinnorna.
Mest pengar och energi har dock katolska kyrkan satsat på sitt massiva motstånd. Den har gjort allt för att spela på moral och rätten till liv.

Kyrkans motstånd

Ilidio Eandro, biskop i Viseu konstaterade att satsningen på ett nej mot den nya lagen var den största frågan som katolska kyrkan ägnat sig åt sedan 1960-talet, och dagstidningen Publico förklarade sedan att ”Det här var det största nederlaget för den katolska kyrkan i Portugal sedan demokratin återinfördes 1974”.
Katolska kyrkan försökte även vinna röster på att ge de som skulle rösta dåligt samvete genom att skicka ut brev undertecknat ”från ett aborterat foster” med medföljande bilder.
Jasidan har istället pekat på att kyrkan velat behålla den lag som straffade kvinnor med fängelse, vilket har tvingat dem i händerna på osäkra och outbildade ”läkare” på hemliga kliniker, samtidigt som sexualundervisningen är obefintlig i skolorna och Portugal har flest gravida tonåringar i hela Europa.
Att portugiserna röstade ja till förändring av lagen är positivt. Allt annat hade varit ett steg tillbaka i tiden. Folkomröstningen riskerar dock att ogiltigförklaras p g a lågt valdeltagande. Endast 43 procent röstade och 50 procent är vad som krävs för ett giltigt val.
En ny abortlag kommer ändå att godkännas av parlamentet, konstaterar socialistpartiet, som har majoriteten av platserna.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!