Aborträtten kraftigt hotad i amerikanska delstaten Iowa

2018-05-16 14:20:25

foto: Iowa Public Radio Images / Flickr CC
Iowas reaktionäre guvernör Kim Reynolds vill inskränka aborträtten kraftigt.

De senaste åren har det funnits en aktiv kamp för rätten till abort världen över. Men nu har det skett ett stort bakslag när delstaten Iowa i USA inför abortförbud vid första hjärtslaget. Detta gör det i princip omöjligt att få genomföra en abort i delstaten.

Iowas republikanska guvernör Kim Reynolds skrev den 4 maj på en ny lag som förbjuder abort efter att fostrets hjärtslag kan upptäckas. Detta brukar vara kring graviditetens sjätte vecka, och de flesta upptäcker inte sin graviditet mycket tidigare än så. Det innebär att det i praktiken blir omöjligt att göra abort i Iowa. Lagen ger undantag vid våldtäkt, incest eller om det uppstår risk för kvinnans hälsa. Den nya abortlagen i Iowa är en av de striktaste abortlagarna i hela världen, och om den träder i kraft kommer det vara lättare att få genomföra abort i Saudiarabien än i Iowa.
Innan den nya abortlagen infördes har abort tillåtits upp till graviditetens tjugonde vecka. Nu argumenterar Iowas republikaner som står bakom lagförslaget att ”det är dags att förändra vår syn på det ofödda livet” och att ”en bebis har blivit någonting som vi kan kasta bort”.
Detta är klart och tydligt en reaktion på den politiska högervridning som sker i USA sedan Donald Trump blev president. Trumps retorik är rakt igenom kvinnofientlig och han har öppnat upp för en ny, mer kvinnofientlig politik i hela USA.
Organisationen Planned Parenthood, som arbetar med att ge kvinnor tillgång både till preventivmedel och säkra aborter, har sagt att de ska kämpa mot den nya lagen, bland annat genom en stämning. Om lagen kommer till domstolen finns det en chans att den inte får träda i kraft, åtminstone inte så snart som den 1 juli vilket är planen.

Det är inte bara i Iowa som högern försöker attackera aborträtten genom inskränkande lagstiftning. I mars i år försökte de republikanska politikerna och guvernören i Mississippi införa en ny abortlagstiftning som bara skulle tillåta abort fram till den 15:e veckan, den då striktaste abortlagstiftningen i USA. Guvernör Phillip Bryant hade skrivit på twitter att han ville göra Mississippi till ”den tryggaste platsen i Amerika för ett ofött barn”. En federal domstol stoppade lagens införande i Mississippi.
Liknande har hänt i andra delstater som North Dakota och Arkansas, och det kan komma att ske även i Iowa. Iowa hade redan en mängd restriktioner i sin tidigare abortlagstiftning, som att kvinnan måste se ultraljudsbilder, och att minderåriga måste ha föräldrars tillstånd för att få göra abort. 

Det är nu otroligt viktigt att föra en kamp för att bibehålla de rättigheter som finns idag, för att inte tillåta att lagar som inskränker på kvinnors rätt till sina egna kroppar införs och föra en fortsatt kamp för utökade kvinnliga rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!