Academedia börsnoteras

2016-06-14 14:15:43
Riskkapitalbolaget EQT börsnoterar nu friskolekoncernen Academedia. Ägarna av EQT V-fonden gör en storvinst, trots att köparna pressat ned priset något med hänvisning till den ”politiska risk” som opinionen mot vinster i välfärden utgör. Academedias cirka 80 000 elever och 10 000 anställda kan gå från askan i elden då ägandeformen går från riskkapital till aktiekapital.

Riskkapitalbolaget EQT med­delade den 27 maj att man noterar utbildningskoncernen Academedia Nasdaq Stockholm. Med ett noteringspris på 40 kronor per aktie och en nyemmission för 350 miljoner kronor innebär det att koncernen går för 3,8 miljarder. Bland köparna finns till exempel storkapitalisten Rune Andersson, Andra AP-fonden och Swedbanks Robur.

EQT, som ägs av bland andra Wallenbergfamiljen, Fjärde samt Sjätte AP-fonden, har ägt Academedia sedan år 2010. 

Koncernen omfattar omkring 300 skolor och förskolor inte bara i Sverige, utan även i Norge och Tyskland där man nyligen har köpt upp en grupp förskolor. Det senaste räkenskapsåret (som avslutades sommaren 2015) gjorde företaget ett rörelseresultat (vinst exklusive finansiella kostnader) på 517 miljoner kronor, en ökning med 15 procent mot året innan.

I förhållandet till de stora vinsterna säljs Academedia billigt, i jämförelse med andra ”välfärdsbolag” som Attendo och Humana. Introduktionspriset på 40 kronor per aktie sägs ha justerats nedåt på grund av den ”politiska risk” som regeringens utredning av vinster i välfärden utgör. Högersossen Ilmar Reepalu leder utredningen, som väntas leverera sina förslag till riksdagen i höst. 

Trots de senaste veckornas dramatiska utspel från statsminister Stefan Löfven och andra S-ministrar med kritik mot att ”60 000 skolbarn är till salu på börsen” och mot Academedias satsningar på att etablera sig utomlands verkar varken säljande eller köpande kapitalister måttligt oroade.

– Det faktum att det går att göra en lyckad introduktion visar att risken inte bedöms vara speciellt stor, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan till Svenska Dagbladet den 27 maj.

Medan miljardärerna med rätta tar S-ministrarnas stora ord om vinsterna de gör på skolpengen med ro är det dags för Lärarnas Riksförbund och övriga fack inom skolan att omsätta de nya kongressresolutionerna mot vinster i välfärden till en verklig gräsrotskampanj som bjuder in elever, föräldrar, fackföreningsrörelsen och andra som vill kämpa för att sätta stopp för plundringen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!