Academedia försöker tysta vinstkritiska lärare

2017-12-20 23:13:21

foto: Rikard Westman
Academedia försöker censurera kritiken.

Två kritiska lärare på Sjölins gymnasium, en Academedia-­skola i Stockholm, har avstängts och omplacerats efter beskyllningar om att ha utgjort ett hot mot arbetsmiljön och uppträtt ”grovt illojalt”.

Enligt skolkoncernens kommunikationsdirektör har de låtit ”den politiska agendan ta över i klassrum och lärarrum”. De omplacerade lärarna, Magnus Ekblom och Göran Drougge, avvisar bestämt skoljättens anklagelser.
– Varken Magnus eller jag har någonsin under våra nio respektive 16 år som lärare på skolan fått en enda konkret anmärkning för att vi skulle ha misskött våra jobb, säger Göran Drougge till Offensiv.

Ekblom är ett stridbart skyddsombud. Ändå har samarbetsklimatet enligt Drougge varit gott med den tidigare skolledningen. De båda lärarna har däremot varit mycket aktiva i debatten om vinster i skolan, med mängder av debattinlägg i såväl Aftonbladet som lärarfackens tidningar. De är också initiativtagare till föreningen Elevintresse före vinstintresse, som har medlemmar på flera skolor och 3 500 anhängare på facebook.
Striden började när samhällskunskapsläraren Magnus Ekblom, som sedan länge också har varit fackligt aktiv som skolans skyddsombud och ledamot i avdelningsstyrelsen för Lärarnas Riksförbund, plötsligt blev inkallad till skolans nya rektor och avstängd från jobbet. Det skedde bara tre dagar efter att han och Drougge tillsammans med en annan lärare fått en artikel med rubriken ”Academedia hot mot demokratin” publicerad i Lärarnas tidning.
– Artikeln var en reaktion på beskedet att Academedia tar över Praktiska gymnasiets 33 gymnasieskolor för en halv miljard och nu som ett av landets största företag med 15 000 anställda använder sin storlek för att försöka hindra demokratiska beslut, säger Göran Drougge till Offensiv.

Magnus Ekblom avstängdes med anklagelser om att ha skapat oro och samarbetssvårigheter på skolan, något han på fackets inrådan utmanade genom att komma tillbaka redan nästa dag. Sedan han därefter tackat nej till att låta sig köpas ut för en summa pengar och även fått sina kollegors stöd genom att bli omvald som skyddsombud, inkallades han den 21 november åter till rektorn, som meddelade att han nu skulle sparkas för ”grovt illojalt beteende”.
– Jag blev fråntagen nyckel och dator och blev i princip utkastad. Jag har fortfarande kvar tillhörigheter på skolan. Det var väldigt förnedrande, säger Ekblom till Arbetet.
När Drougge då inför både andra lärare och elever avslöjade att skolledningens version om att Ekblom och skolan ”bestämt sig för att gå skilda vägar” inte var sann blev även han avstängd. Även elever som har reagerat mot avstängningen med protestlappar och sänkning av skolans betyg på den interna facebooksidan har bemötts hårt av skolans rektor och koncernens verksamhetschef.
– Det dröjde inte mer än tio minuter innan rektorn kom och skällde ut oss. Sedan tog hon bort funktionen med betygssättningen helt. Censurerade oss helt, säger några elever som har valt att gå ut med offentlig kritik i lokaltidningen Mitt i Södermalm.

Under förhandlingar med facket gavs ett nytt besked om att Ekblom från vårterminens start ska omplaceras till en annan gymnasieskola på Kungsholmen och Drougge till en ny skola i Hammarby sjöstad som inte öppnar förrän nästa höst.
De två lärarna får stöd av Andrés Jerez, som är koncernombud för Lärarnas riksförbund och avfärdar Academedias uppgifter.
Det är när detta skrivs inte känt om Lärarnas Riksförbund ser en möjlighet att dra trakasserierna mot Ekblom till Arbetsdomstolen. Medan stämningen på skolan idag är mycket tryckt upplever Ekblom och Drougge ändå ett starkt stöd från både sina kollegor och elever. Om Academedia försökte sätta stopp för en kritisk debatt om vinstintresset och dess konsekvenser har de uppenbarligen skjutit sig själva i foten. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!