Ådalsmarsch i de mördades fotspår

2016-05-18 11:44:49

foto: Andrew Herbert
Marschen gick längs samma väg som de arbetare som mördades av svensk militär för 85 år sedan.

På dagen 85 år efter händelserna marscherade vi från Folkets hus i Frånö till Lunde där fem arbetare sköts till döds och ytterligare flera skottskadades svårt av svensk militär den 14 maj 1931.

Det var föreningen Ådalsmarschen som helgen den 14-15 maj hade ett arrangemang till minne av händelsen, men tanken var också att försöka inspirera till kamp mot dagens orättvisor.
Likt 1931 samlades vi vid Folkets hus i Frånö för att sedan marschera de cirka 5 km till Lunde där demonstrationståget besköts för 85 år sedan. Vi följde samma väg som då. I samband med tåget hölls också flera tal från olika organisationer.
Vi var drygt 200 personer som hade samlats för demonstrationen. Där var framför allt människor aktiva i olika vänsterorganisationer och många hade rest lång väg. Jag träffade deltagare från Gällivare liksom Göteborg, Västervik och Stockholm med flera orter.

En av de första som tog till orda var Kalle Eriksson från Vänsterns studentförbund i Umeå. Särskilt bra i det han sade var att han kopplade mycket till dagens situation med nedskärningar och mot politikerprivilegier.
Eva Rudström från Kommunistiska partiet tog upp den aktuella Nato-debatten. Även hur statsminister Löfven ”sitter och spinner i Obamas knä medan vi här demonstrerar för solidaritet och socialism”, då Löfven samma dag var på statsbesök hos USA:s president Obama).
Johannes Regell från Västerviks socialistförening berättade i sitt tal om en av de skjutna arbetarna som kom från Västervik och är begraven där.

Ett faktum är att skotten i Ådalen 1931 under flera årtionden inte uppmärksammades i svensk historia. Det var i samband med vänstervågen under 1960-talet som denna händelse åter blev viktig nutidshistoria. Bidragande till den historiedebatten var bland annat Birger Normans bok Ådalen 31 som kom år 1968 liksom Bo Widerbergs film med samma titel som kom 1969.
Intressant var att jag under demonstrationen gick tillsammans med RS-medlemmen Sigbritt Herbert som faktiskt deltog som statist i Widerbergs filminspelning just i demonstrationscenen där skotten föll.

På kvällen efter demonstrationen var det middag och underhållning med bland annat trubaduren Jan Hammarlund. Även på söndagen var det aktiviteter med föredrag och diskussioner på ABF i Kramfors samt även en ceremoni vid de stupades grav vid Gudmundrå kyrka.
Efter arrangemanget talade jag med Erik Åslund som har varit aktiv i arrangemanget.
Han menade att även om det såklart inte går att lova något nu ett år i förväg, finns i alla fall ambitionen att arrangera något liknande nästa år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!