Afghaner i Boden hungerstrejkar för rätten till asyl

2013-04-24 15:19:07
Sedan den 18 april hungerstrejkar en grupp afghaner utanför Migrationsverket i Boden. Strejken är en del i kampen för asyl och uppehållstillstånd för afghanerna som vet att de mördas om de utvisas till Afghanistan. Den 20 april hölls en protest med 60 deltagare som tågade till stöd för de hungerstrejkande.

Utanför Migrationsverket i Boden  hungerstrejkar i skrivande stund sex afghaner. Läget för dem börjar bli kritiskt, under måndagen fick tre av dem föras till sjukhus med ­ambulans efter att de kollapsat, men ingen av dem vill avbryta.
Deras talespersoner är Ahmad ”Zaki” Aklil Khalil och Ajmal Zadran. Där finns även ett 20-tal personer som manifesterar sitt stöd.
Många av de som protesterar mot utvisningsbesluten är barnfamiljer och barnen springer runt och leker eller sitter med sina släktingar. Munnarna är täckta av silvertejp, så Zaki får tala för de hungerstrejkande:
– Vi dör hellre framför deras ögon än att åker tillbaka och dör av tortyr. Ingen mat, inget vatten tills vi får stanna!
Han berättar vidare att de svar de fått efter träffar med Migrationsverket är att de kan skriva en allmän överklagan för att lägga fram nya ­fakta om situationen i Afghanistan.
Zaki visar en rapport från Amne­sty International som lyfter fram att över 2 000 personer dödats bara under 2012 och att situationen i Afghanistan är ohållbar.
– Utvisning leder till fängelse och tortyr, säger Zaki och Ajmal fortsätter:
– Vi kan skriva på ett papper, men vi fortsätter att kämpa tills vi har fått ett skriftligt besked på att de här personerna får stanna.
Båda är överens – utvisningarna till Afghanistan måste upphöra.
Den 20 april hölls en demonstration till stöd för de hungerstrejkande med ca 60 personer som deltog. Afghanska flyktingar från Älvsbyn, Harads, Boden och Skellefteå samlades under parollerna ”Vi vill ­stanna!” och ”Var är våra demokratiska rättig­heter?”.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer de hungerstrejkandes kamp för rätten till asyl.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!