Afghanistan ännu mer osäkert

2018-05-16 14:48:40


Mortaza Rahemi, afghansk flykting och socialist.

Den 16 maj kommer riksdagen rösta för att Sverige godkänner att EU fortsätter det tillfälliga partnerskapet med Afghanistan. Det kallas att stödja landets utveckling, men EU:s syfte är att skicka tillbaka flyktingar.

I januari skrev OXFAM, efter att ha studerat villkoren bland de två miljoner flyktingar som har återvänt till Afghanistan sedan 2015, att det är oansvarigt att tvångsutvisa. Det innebär ”en ytterligare aspekt av potentiell konflikt och bräcklighet som kan destabilisera ett mycket osäkert och polariserat Afghanistan.”
Asia Pacific Refugee Rights Network skriver den 14 maj att de har allvarliga invändningar mot avsaknaden av skydd för flyktingar som återvänder. Den menar att 242 000 oregistrerade flyktingar har återvänt i år från Iran, både frivilliga och tvångsutvisade. Nätverket kräver att afghaner i Pakistan och Iran måste garanteras en tillvaro utan trakasserier och exploatering.
Ingen ska tvingas återvända till Afghanistan. Afghanistan måste klassas som olämpligt för återvändande flyktingar. 

De blodiga attackerna och krigshandlingarna kommer allt tätare i landet.
Både IS och talibanerna växer (regeringen kontrollerar bara 60 procent av Afghanistan). Den 13 maj dödade IS genom en självmordsbomb nära regeringsbyggnaden i delstaten Jalalabad 12 människor och skadade 42. Talibanerna har dödat minst 100 poliser och soldater enbart den senaste veckan, enligt New Yorks Times.
Den 15 maj stormade talibanerna nationella säkerhetsavdelningen i staden Farah. Tre delar av staden är under talibansk kontroll. Bomber och attacker i Kabul fortsätter regelbundet. Den 12 maj dödades 10 journalister i en bomb som var det hårdaste slaget mot afghansk media sedan talibanerna uppstod. 

Även regeringens vedergällningar skördar många civila offer. FN menar att regeringens attack den 2 april i Kunduz dödade 36 civila, varav 30 var barn, och skadade 71 civila. Donald Trumps plan på att utöka de amerikanska trupperna kommer att osäkra ännu mer, precis som ”modern till alla bomber” gjorde för ett år sedan.
Så en kan fråga sig vad det är EU ska ha partnerskap med? Det är uppenbart att EU inte drar sig för att ha partnerskap med sönderfallande regimer så länge det gynnar deras egna intressen att slippa stå upp för mänskliga rättigheter, som asylrätten.

RS och Offensiv kämpar för:
Omedelbart stopp för utvisningar till Afghanistan.
Skola och bostad åt alla; låt ensamkommande stanna i sina kommuner även efter 18-årsdagen – mer resurser till kommunerna.
Stopp för förnedrande ålderskontroller och åldersuppskrivningar.
Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 
Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Stoppa polisjakten på flyktingar. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck – låt storföretag och skatteflyktingar betala.
Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor – omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd och bostad åt alla.


”De två senaste veckorna har det varit 3-4 stora attacker”

Offensiv har pratat med den unge afghanske socialisten Mortaza Rahemi. 

Berätta kort om dig själv!
– Jag är född i Kabul och kom till Sverige 2015. Som tur är har jag fått permanent uppehållstillstånd. 

Du följer läget i Afghanistan?
– Ja. De två senaste veckorna har det varit 3-4 stora attacker. Den senaste i Jalalabad drabbade även pashtuner, och det är viktigt att påpeka att det inte bara är hazarer som drabbas.
– Jag är mycket orolig, men inte bara för min familj, utan för mitt folk – det vill säga alla människor. Jag vill inte dela in människor i grupper som nazisterna gör. För mig spelar det ingen roll om någon är hazar, pashtun, tadzjik eller uzbek.
– Inför valet i Afghanistan måste folk registrera sig och då är man tvungen att ange vilken folkgrupp man tillhör. Man får inte skriva bara afghan. Politiken i Afghanistan har mycket lögner och blandar ihop det med religionen.
– Nu har Afghanistan hotat att stänga vattentillförseln till Iran om de inte betalar, och då har Iran i sin tur hotat Afghanistan – så spänningen i regionen har ökat. 

Ser du någon positiv utveckling i Afghanistan? Finns det någon Metoo-rörelse?
– Nej, men den växande idrottsrörelsen är positiv, framför allt MMA och Taekwondo. MMA-vinnaren Hussain Bakhsh Safari sa att det som landet behöver är trygghet för alla.
– Jag är själv socialist. Jag har alltid velat hjälpa människor och bidra till hur folket kan organisera sig för frihet och trygghet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!