Afghanistan är inte säkert

2018-02-14 13:41:56


Varje dag tvingas uppemot 1 200 fly sina hem i Afghanistan, som är ett av världens farligaste länder – ändå fortsätter utvisningarna.

Årets vinter har varit den våldsammaste sedan det USA-ledda kriget mot Afghanistan inleddes hösten 2001. Bara under januari har hundratals civila fallit offer för det intensifierade amerikanska bombkriget och flera fasansfulla terrordåd. Trots att det redan svåra säkerläget har försämrats ännu mer ska utvisningarna till Afghanistan fortsätta, enligt regeringen och Migrationsverket.

Risken är överhängande att det nu upptrappade kriget följs av en ännu blodigare vår när talibanerna inleder sin årliga våroffensiv och USA samtidigt svarar med ännu fler bombräder.
Från augusti ifjol fram till den sista december genomförde USA fler bombräder än under hela 2015 och 2016. Det eskalerade bombkriget är en del av Trumps upptrappning i Afghanistan – ytterligare 3 000 amerikanska soldater ska skickas och enligt Trump blir USA:s militära närvaro permanent.
”Upptrappningen har uppenbarligen inte lett till ökad säkerhet för landets invånare. Enligt en ny rapport från SIGAR (den amerikanska myndigheten för återuppbyggnad av Afghanistan) hade kriget krävt 4 474 offer, döda eller skadade, från den 1 juni till den 27 november 2017, en ökning med 13 procent jämfört med samma period året innan. Allt fler civila faller också offer för bombkriget. Under de nio första månaderna ifjol var det 52 procent fler civila som dödades eller sårades i flygräder jämfört med samma period 2016”, skriver International Crisis Group (ICG) den 7 februari.

Washington hävdar att bombkriget och den ökade militära närvaron på marken syftar till att tvinga talibanerna, eller åtminstone delar av talibanrörelsen, tillbaka till förhandlingsbordet. Men Trumpadministrationens ”bomber för fred” får motsatt effekt. Det blir allt längre till återupptagna förhandlingar och i än högre grad till någon form av uppgörelse som kan börja få vapnen att tystna. Talibanernas hårdföra delar har stärkts och det finns ingen del av Afghanistan som är säker idag. ”USA:s strategi riskerar att ge upphov till att hela landet präglas av ett stegrat våld utan slut”, varnar ICG.
Arbetslösheten och fattigdomen är extrem i Afghanistan. Miljoner saknar jobb och inkomster, och den redan svåra sociala situationen förvärras av att både Pakistan och Iran under senare år har tvångsdeporterat hundratusentals flyktingar tillbaka till Afghanistan där de tvingas försöka överleva som ”återvändande internflyktingar”.
Flyktingar som har utvisats från Europa har vittnat, bland annat i Amnesty Internationals rapport Forced Back to Danger: Asylum-Seekers Returned from Europe to Afghanistan som publicerades i oktober förra året, om att att de har skadats i bombattacker, om familjemedlemmar som har kidnappats och dödats samt om förföljelse på grund av sin sexuella läggning och/eller religion.

Varje dag tvingas uppemot 1 200 människor att fly sina hem – nästan 50 per timme. Under de senaste två åren har 1 miljon människor tvingast på flykt i Afhanistan.
Afghanistan är idag en av världens farligaste länder att leva i. Varje dag ändar krig och och terror tio civilas liv, enligt Norska flyktingrådet (NRC).
Talibanerna kontrollerar nu en större landyta än någonsin tidigare sedan 2001. Enligt brittiska BBC har talibanerna kontroll över eller en aktiv närvaro i 70 procent av landets terroritorium.
Antalet terrorattacker utförda av självmordsbombare ökade kraftigt ifjol och särskilt huvudstaden Kabul skakades av fler bestialiska dåd. Terrorn riktas särskilt mot den hazariska shiaminoriteten. Kriget och terrorn skördar allt fler offer – både i städerna och landsbygden.
Detta år har inletts med att kriget och terrorn har ändat ännu fler liv och att ytterligare 10 000 människor har tvingats på flykt.

Januari i år blev en av de blodigaste månaderna någonsin i huvudstaden Kabul som skakades av dagliga attacker som dödade 162 människor och skadade 286. Bland de som sårades när en självmordsbombare sprängt en ambulans i Afghanistans huvudstad Kabul den 27 januari var en afghan som nyligen hade utvisats från Finland, rapporterade al Jazeera den 4 februari.
Ändå fortsätter EU, regeringen och Migrationsverket att hävda att Kabul ”är säkert”, och allt fler afghanska flyktingar i Sverige och resten av EU får avslag och lever under utvisningshot. Efter ambulansbomben avbröts tillfälligt utvisningarna, men skälet var att säkerheten inte kunde garanteras för personalen vid Sveriges ambassad. Flyktingar däremot kunde skickas tillbaka så fort resan till och från Kabuls flygplats ansågs säker.
”Svenska Migrationsverket har däremot inte ändrat sin säkerhetsbedömning. Migrationsverket gjorde en så kallad särskild genomgång tidigare i veckan, och enligt den har tre av fyra av de senaste attackerna haft utländska medborgare, organisationer eller regimens militära styrkor som mål. Därför kan civila afghaner enligt Migrationsverket återvända”, skriver finska Hufvudstadsbladet den 1 februari.
Sanningen är dock att det är främst civila, inte minst barn, som drabbas av det besinningslösa våldet. Migrationsverkets dödsbringande hållning på regeringens order måste få ett slut – stoppa utvisningarna till krigets Afghanistan. ■

RS och Offensiv kämpar för:

  • Omedelbart stopp för utvisningar till Afghanistan.
  • Skola och bostad åt alla; låt ensamkommande stanna i sina kommuner även efter 18-årsdagen – mer resurser till kommunerna.
  • Stopp för förnedrande ålderskontroller och åldersuppskrivningar.
  • Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 
  • Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Stoppa polisjakten på flyktingar. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck – låt storföretag och skatteflyktingar betala.
  • Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
  • Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor – omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd och bostad åt alla.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!