Afghanistan: Dra bort trupperna – nu!

2010-02-08 18:13:42
Den 7 februari dödades två svenska soldater och en lokalanställd tolk i Afghanistan. Ytterligare en svensk soldat skadades.
År 2009 var det dödligaste året både för de utländska trupperna och för den afghanska civilbefolkningen sedan USA:s invasion 2001. Antalet döda USA-soldater i Afghanistan mer än fördubblades 2009, jämfört med 2008. Afghanistankriget är på väg att bli Obamas med allierades Vietnam.
Så sent som i januari varnade chefen för Natos ”civila spörsmål” i Afghanistan, den brittiske dipomaten Mark Sedwill, för att Afghanistan år 2010 kommer att präglas ”av betydligt mer våld och fler döda än förut” (Daily Telegraph den 20 januari).
Den svenska krigsinsatsen i Afghanistan är ett led i det krig som USA inledde 2001. Svenska trupper ingår i den Nato-ledda Isaf-styrkan, som efter den amerikanske presidenten Barack Obamas senaste upptrappning snart omfattar 114 000 soldater.
Utöver det har USA egna specialstyrkor i landet. Det handlar om minst 33 000 soldater, antalet är hemligt, som ingår i vad USA-imperialismen kallar ”Operation Enduring Feedom” (operation varaktig frihet).
Målet är att Isaf-styrkan under året ska omfatta 150 000 soldater. Betydligt fler än vad dåvarande Sovjet hade i Afghanistan under 1980-talet. År 1989 tvingades Sovjet att dra bort alla sina styrkor.
Inte bara den amerikanska regeringen utan även den brittiska, tyska  och exempelvis den svenska rege-ringen, med stöd av S och MP,  har nyligen beslutat att skicka fler soldater till Afghanistan.
Fortsatt krig betyder fler döda, inkluderat nya svenska dödsoffer, och ger talibanrörelsen nya rekryter.

Imperialismen har inte någon väg till fred i Afghanistan, utan sitter fast i en våldsspiral utan slut. Jämsides med att ockupationsarmén har litet stöd i Afghanistan och kriget blir allt mer impopulärt på hemmaplan.
”Utländska trupper kommer att finnas kvar i Afghanistan under decennier framöver”, menade  Nigel Sheinwald, Storbritanniens ambassadör i USA, den 1 augusti i fjol.
Innan Obamas senaste upptrappning varnade en grupp högt uppsatta amerikanska underättelseexperter för ”att ännu fler utländska soldater bara skulle öka motståndet i Afghanistan och pashtunernas [den största folkgruppen] stöd till talibanerna. Mer trupper är ett historiskt misstag” (New York Times den 5 september 2009).
Snart nio år av krig och ockupation har inneburit fler döda civila och försämrad säkerhet. Afghanistan toppar nu tidskriften Forbes lista över ”världens farligaste länder.  I Afghanistan härskar lokala krigsherrar, knarkkungar och olika talibangrupper. Regeringen Karzai är korrupt och styr inte längre ens i huvudstaden.
Högerregeringens linje är att ”insatsen i Afghanistan måste fortsätta”, enligt försvarsminister Sten Tolgfors (M). Detsamma säger Socialdemokraternas Urban Ahlin:
”Det vore olyckligt om vi började ifrågasätta vår närvaro i Afghanistan. Det skulle utsätta soldaterna på plats för ännu större fara”.
Men det enda sättet att undvika att den svenska styrkan inte ”utsätts för någon fara” är att den tillsammans med alla utländska trupper lämnar Afghanistan – omedelbart och villkorslöst. Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid.

RS / Offensiv kräver
  • Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan. Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor.
  • Nej till talibanernas terror och religiös extremism.
  • Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid – allt stöd till varje strävan att bygga en afghansk kamprörelse och försvarsstyrka som kan förena massorna i en gemensam kamp mot alla former av förtryck, terror och våld.
  • Kamp för en demokratisk och socialistisk federation i Afghanistan, Pakistan och södra Asiens länder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!