Afghanistan: Juholt ense med M

2011-03-16 13:12:47
Den nye S-ledaren Håkan Juholt har sedan valet utmärkt sig genom uppgörelsen med Moderatregeringen om Afghanistan.
Uppgörelsen betyder att svenska trupper – över 500 soldater – blir kvar i Afghani­stan åtminstone under de närmaste åren. Detta trots en stark opinion mot att stå under USA-befäl i ett krig som kostar miljarder och inte kan vinnas.
Juholt visade att han tyck-
er att det behövs överenskommelser med Moderaterna i ”särskilt viktiga” frågor:
”Min övertygelse är att just för att det är så allvarligt behövs det en bred politisk uppslutning”, sa han till TT.
”Vi vet ju att den insats vi gör i Afghanistan, tillsammans med andra länder, är väldigt allvarlig och förenad med stora risker. Det visste vi när vi tog beslutet om detta 2002 och därför togs beslutet av en enig riksdag.”
Försvarsminister Sten Tolgfors (M) förklarade sig vara mycket nöjd med uppgörelsen, som även Miljöpartiet var med på.

Håkan Juholt har utan tvek-
an försökt flirta med socialdemokrater som vill ha en annan kurs än dagens. Efter valet skrev han i lokaltidningen Barometern: ”För socialdemokratin har det i årtionden varit självklart att den växande ekonomin ska användas till än mer av solidaritet, gemensamt ansvarstagande för varandra och därmed förstärkt välfärd, som i sin tur leder till än mer tillväxt.”
Handlingar väger dock tyngre än ord. Håkan Juholt kom till riksdagen under precis den period där Socialdemokraterna under Göran Persson slog ”världsrekord i nedskärningar”. 100 000 jobb försvann inom vård och omsorg, skol-privatiseringen tog fart, liksom utförsäljning av statliga företag som Telia. Håkan Juholt ställde lojalt upp för ett ja till euron och för militärt samarbete med Nato.

Den nya partisekreteraren Carin Jämtin var biståndsminister under Göran Persson 2003-2006. Som ledare för Socialdemokraterna i Stockholms Stadshus har hon ofta kritiserat Moderaternas styre i kommunen.
Socialdemokraterna har dock stått helt vid sidan av de protester mot högerpolitiken som har organiserats av anställda, boende, elever. Carin Jämtin utmärkte sig i valrörelsen med löftet om ”butlertjänster” – tvätt, matinköp o s v – i tunnelbanan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!