Åkesson + Le Pen = sant

2013-10-25 10:20:09


Marine Le Pen

Rasistpartierna i Europa går framåt i val och opinionsmätningar. Helgens träff med Sverigedemokraterna och franska Front Nationals Marine Le Pen i Stockholm är ytterligare en varning till löntagare och antirasister.

Front National har just vunnit ett fyllnadsval i södra Frankrike och är största parti i opinionsmätningarna. Med på träffen i Stockholm, inklusive en guidad tur i riksdagen, var också ledare från österrikiska FPÖ, som fick 20,5 procent i valet nyligen, och belgiska Vlaams Belang.
Rasistpartierna bildade 2010 en internationell organisation, European Alliance for Freedom (EAF), och siktar på att samarbeta inför EU-valet i maj nästa år.
Franz Obermayr från FPÖ är ordförande i EAF, med Marine Le Pen som vice ordförande. Sverigede­mokraterna representeras i ­styrelsen av partiets ledande islamofob Kent Ekeroth. I gruppen ingår också högerextremister i EU-parlamentet från Storbritannien och Malta. EAF, som är emot EU, får bidrag på cirka 3,5 miljoner kronor per år av EU-parla­mentet.
Tidigare allianser av rasistpartier har spruckit på grund av nationalis­tiska motsättningar.
EAF:s ungerska representant, med kopplingar till nazistpartiet Jobbik, hoppade av efter ­motsättningar med FPÖ.

Det här är partier som medvetet vill putsa fasaden samtidigt som invandringen och hets mot islam och muslimer ändå är deras största fråga. De rensar ut öppna nazister och vill framställa sig som ­”annorlunda”, men står i de flesta frågor för en traditionell högerpolitik.
Ett parti som inte ingår i detta samarbete men ändå antagligen är ett föredöme för dem är det norska Fremskrittspartiet.
FrP har parallellt med propagan­da om en ”islamisering” av Norge och krav på att romer ska massutvisas lyckats få de övriga partierna att förneka att partiet skulle vara rasistiskt.
Detta har nu gått så långt att FrP har sju ministrar i den nytillsatta regeringen, däribland finansministern och ansvaret för flyktingspolitiken. När FPÖ kom med i regeringen i Österrike år 2000 genomförde EU vissa sanktioner mot den nya regeringen. Att ingen ledande politiker har reagerat mot den nya norska regeringen visar hur dessa partier allt mer accepteras i samhällstoppen.
Andra rasistpartier vill gärna ­följa i FrP:s spår. Inte minst Front National, men också Sannfinländarna som nu på nytt ökar i de finska opinions­mätningarna.

Marine Le Pen har också träffat Geert Wilders, den nederländske is­lamofoben och partiledaren i ”Frihetspartiet” PVV, för att diskutera samarbete.
”Vi kämpar mot den kvävande invandringen och islamisering. Vi är båda stolta över våra kulturer och agerar mot Europa som tillämpar regler som ingen vill ha. De etablerade partierna har fullständigt förlorat sin trovärdighet”, kommen­terade Le Pen (citat från expo.se).
En liknande betoning gjorde SD:s Linus Bylund, som att ett ­samarbete kommer att handla om ”europeisk invandringspolitik”.
Geert Wilders har tidigare dragit sig för att samarbeta med partier som har ett nazistiskt ursprung och fortsatta band till nazistgrupper, som belgiska Vlaams Belang, Sverigedemokraterna och Front National. Att han nu har inlett samtal är ännu ett tecken på att dessa partier blir allt mer accepterade av de gamla partierna och av media.
Andra partier som också uppvaktas är Lega Nord i Italien, som hetsar mot både invandrare och södra Italien, och brittiska UKIP, som till och med leder i en del opinionsmät­ningar inför EU-valet.
UKIP bedriver också hets mot flyktingar och invandrare, men är mer nyliberalt än flera av de andra partierna som är mer populistiska och lovar mer pengar till t ex vården.
De rasistiska partierna kan få upp till 30 procent i EU-valet, enligt vissa opinionsmätningar. En stor fara är att de kan vrida andra partier och EU än mer högerut. Marine Le Pen sa efter träffen med Wilders att hon hoppas få ”EU-eliten att sjunga en annan låt”. Hon sa också att hon vill visa att ”liknande patriotiska rörelser är aktiva i alla europeiska länder”.
De här partierna plogar också vägen för våldsammare nazistiska grupper och partier, vilket redan sker i Finland, Frankrike, Österrike och i Sverige.
Nazistpartiet Svenskarnas Parti är ett av de partier som vill följa i spåren av det nazistiska våldspartiet Gyllene Gryning i Grekland. ­Gyllene Gryning kunde växa därför att alla de gamla partierna, från socialdemokratiska Pasok till rasistpartiet Laos, har förknippats med EU:s extrema slakt på jobb och löner och därför att fackföreningstopparna enbart pliktskyldigt har organiserat kamp och inte erbjudit ett verkligt politiskt alternativ.
Missnöjet med EU, arbetslöshet och åtstramning finns inte bara i Grekland, utan runt om i Europa. En stor opinionsmätning i alla EU-länder i september visade att 45 procent anser att EU går åt fel håll medan bara 26 procent såg positivt på EU. EU-valet ger rasisterna större utrymme eftersom valdeltagandet är extra lågt.
Rasistpartierna har absolut inget att erbjuda arbetare och ungdomar, tvärtom. De erbjuder mer av samma kapitalistiska politik, med nationalistiska tillägg. Ännu viktigare, de förhindrar den kamp underifrån som är absolut nödvändig för att stoppa åtstramningarna och rädda jobb och välfärd. På så sätt har kapi­talister och högerpartier nytta av rasisterna för att kunna driva igenom sin politik.
Det behövs antirasistiska initia-tiv, men inte från regerings- och EU-politiker som själva bygger murar mot flyktingar och tvångsutvisar romer.
Dessa politiker har heller ingen trovärdighet eftersom det är deras politik som har skapat möjligheter för rasistpartierna att vinna stöd.
Fackföreningar och vänsterparti­er har ett stort ansvar för att ta strid mot både rasismen och mot högerpolitiken. Det behövs ­mobiliseringar och aktioner direkt riktade mot rasistpartierna.
Antirasismen ska vara en del av en demokratisk socialistisk politik som visar hur de miljarder som idag går till banker och aktieägare istället måste användas för en upprustning av välfärden och för att skapa jobb.
Det finns förutsättningar för en sådan rörelse. Under de stora generalstrejkerna och annan arbetarkamp i södra Europa har rasisterna trängts tillbaka.
Deras stöd är fortfarande till stor del en proteströst och inte medveten rasism. Den kan därför pressas tillbaka av en kämpande arbetar- och ungdomsrörelse.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!