Åkesson, Ultima Thule och lögnerna

2015-09-02 15:24:32
När SD-ledaren Jimme Åkesson höll ”sommartal”, där han hetsade mot flyktingar, inledde han med att framföra låten ”Fädernesland”. Den är en av det ökända bandet Ultima Thules låtar från 1990-talet.

Ultima Thule spelade också på Åkessons kräftskiva tidigare i sommar. Det kan vara värt att påminna om detta band.
Aftonbladet den 12 november 1993 innehöll en intervju över tre sidor med Ultima Thule (se bilderna). Bandmedlemmarna erkände att de ljugit om sina kopplingar till rasist- och nazistgrupper.
De erkänner att deras publik gör nazisthälsningar, att de spelade med Vit Aggression i samband med nazistmarschen den 30 november 1991 och att de var medlemmar i BSS (Bevara Sverige Svenskt). Men bandledaren Jan Thörnblom svarar tydligt att ”Nej, jag ångrar ingenting”.

Vid tiden för intervjun fanns det en stark antirasistisk rörelse, där Offensiv och Elevkampanjen spelade en viktig roll, som reagerade mot rasistmusiken. Efter protester plockades Ultima Thules skivor bort från en rad butiker landet runt. Idag normaliseras SD och Jimme Åkesson av media och politiker – och en gräsrotsrörelse behövs än mer än för 22 år sedan. ■