”Aktionsdagen blir det första alleuropeiska svaret på rasismen”

2014-11-06 15:19:09

foto: Elias Theodorsson
Massiva demonstrationer ägde rum i Grekland efter mordet på Pavlos Fyssas ifjol. Den 9 november demonstrerar vi runtom i hela Europa.

Det är nu 14 månader sedan mordet på antifascisten och musikern Pavlos Fyssas. Han mördades av Gyllene Gryning-medlemmen Roupakias. Det var ett mord som chockade hela det grekiska samhället och blev en vändpunkt för den antifascistiska rörelsen.

Bara dagar efter mordet den 18 september 2013 ägde över 100 demonstrationer rum runtom i Grekland. Den största och mest slagkraftiga antifascistiska demonstrationen ägde rum i Keratsini dagen efter mordet samt i centrala Aten en vecka senare, den 25 september 2013.
De flesta av de högst uppsatta ledarna i Gyllene Gryning, som deras ”ledare” Michaloliakos och partiets nummer två Pappas, är nu i fängelse.

Den grekiska antifascistiska rörelsen tog sina första steg under 2012, efter att Gyllene Gryning kom in i parlamentet. Rörelsen gick vidare till att bilda antifascistiska kommittéer i olika stadsdelar i storstäderna, som Aten, Thessaloniki och Volos, men även i en rad mindre städer. Antifascistkommittéerna skapades underifrån och tusentals gräsrotsaktivister deltog.
Just nu finns det 48 aktiva kommittéer i Grekland, som inser vilket hot nazistiska partier och organisationer utgör. Dessa ingriper systematiskt och kontinuerligt i olika stadsdelar för att informera samhället och visa Gyllene Grynings verkliga ansikte.

Nästa avgörande steg var skapandet av Aten-Pireus Antifascistiska Koordination. Det är ett försök till att samordna aktioner mellan de olika antifascistiska kommittéerna runt provinsen Attica.
Den här antifascistiska samordningen har under loppet av 16 månader lyckats organisera den stora demonstrationen i centrala Aten den 25 september 2013, har hjälp till i demonstrationer i hela Aten och organiserade ”den antifascistiska aktionsmånaden”, vilken resulterade i den alleuropeiska antifascistiska mötes- och planeringshelgen den 11-13 april.
Under den månaden ägde evenemang rum i över 15 stadsdelar i Aten samt i ytterligare sex städer runtom i Grekland. Under tiden deltog över 32 olika grupper och organisationer från 20 europeiska länder under mötes- och planeringshelgen. 4 000 personer deltog sammanlagt under helgen.
Den helgens viktigaste utslag var beslutet om att ha en alleuropeisk antifascistisk aktionsdag. Datumet valdes inte av en slump, utan just för att den 9 november är världsdagen mot fascism och antisemitism, efter nazisternas pogromer mot den judiska befolkningen i Tyskland den 9 november 1938 (läs mer på sidan 6).

Den alleuropeiska antifascistiska aktionsdagen är en viktig utveckling, eftersom det är det första svaret på ett alleuropeiskt plan mot återuppståndelsen av extremhögern och nynazismen i flera länder, som vi tyvärr även kunde se under EU-valet i maj i år.
Därför vill vi visa att i varje hörn av Grekland och i hela Europa är extremhögern och nazister inte välkomna, och vi kommer att fortsätta kampen mot rasism, nazism och fascism. Antifascistiska protester kommer att äga rum i en rad grekiska städer, som Thessaloniki, Volos och Korfu.
I Aten kommer huvudevenemanget att vara ett offentligt möte/konsert den 8 november, med artister som New Model Army, Baildsa och One Hour Before the Trip. Dessa datum är det första koordinerade försöket att kraftfullt visa ett alleuropeiskt NO PASARÁN (ingen passage), för att på så sätt isolera fascismen, inte bara i Grekland, utan i hela Europa. ■