Akut brist på vårdplatser

2018-03-02 09:45:08


Inget EU-land har så få vårdplatser per person som Sverige.

Sverige har lägst antal vårdplatser per person i hela EU. Väntetiderna ökar och inget landsting kan leva upp till vårdgarantin. Sverige är inne i en vårdkris som kostar liv.

Vårdgarantin ska garantera läkarbesök inom en vecka och specialistvård inom tre månader. Efter ett besök hos specialistläkare ska man sedan inte behöva vänta i mer än tre månader till för att få ytterligare hjälp i form av till exempel en operation. Men inget av Sveriges landsting klarar idag av att leva upp till den garantin.

År 2016 dog en person per månad på landets sjukhus till följd av vårdplatsbrist eller extrem arbetsbelastning hos vårdpersonalen. Människor skickas hem på grund av platsbrist på sjukhusen trots att de är i behov av akut vård.
Sverige har lägst antal vårdplatser per 1 000 invånare i hela EU. Bland världens OECD-länder är det bara Mexiko och Chile som ligger under Sverige, enligt en OECD-rapport.

Idag finns drygt 24 600 vårdplatser i hela landet. För femtio år sedan var antalet 120 000, med en mindre befolkningsmängd.
Krisen inom vården har pågått och fördjupats under många år. I och med privatiseringen av stora delar av vården och omsorgen har situationen förvärrats. När vården utförs av en mängd olika privata, vinstdrivande företag finns det inget utrymme för en trygg och planerad vård.
Det sker en ständig kamp för att rusta upp vården och förbättra situationen. Ett exempel är kampen för att rädda BB i Sollefteå, där en ockupation har pågått i över ett år, vilket har lett till att regeringen har tvingats ge större ekonomiska medel till förlossningsvården i landet. Ockupationen fortsätter med målet att BB på Sollefteå sjukhus ska öppnas igen.

BB-ockupationen är ett föredöme och vi behöver fler ockupationer, fler enorma demonstrationer och ökad press på politikerna som ligger bakom försämringarna inom vården. Ett återtagande av sjukhus och vårdcentraler i landstingsregi skulle göra det möjligt att se vårdbehovet och se till att resurser finns för att täcka det. Bättre löner och arbetsvillkor för vårdpersonal kommer att innebära en bättre vård för vårdtagarna.
Genom en massiv kamp för en bättre vård kan vi vinna fler vårdplatser och mer vårdpersonal för att en trygg och säker vård ska bli en självklarhet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!