Akut situation inom vården i Sörmland

2012-09-26 16:02:11
Sörmlands läns landsting, som styrs av S, MP och FP, har föreslagit nedskärningar inom välfärdssektorn på sammanlagt 665 miljoner kronor fram till år 2015.

Vården inom landstinget går i dagsläget på 90 procents kapacitet till följd av de kraftiga nedskärningarna som redan har skett, och majoriteten har nyligen meddelat att de inte kan ­lova att det blir fler platser i nuläget.
Landstinget har nyligen fattat ett beslut om nedläggning av den psykiatriska öppenvårdmottagningen i Flen, vilket drabbar en mycket ­utsatt grupp människor.
Landstingsstyrelsen motiverar detta med att det skulle förbättra de akuta ekonomiska problem som finns inom landstinget. Efter att beslutet har fattats väljer majoriteten att ta fram en konsekvensanalys, vilket inte har gjorts innan.
Närmaste vårdmottagning för patienterna från Flens sjukhus är Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, som inte kan erbjuda fler platser i dagslä­get. Kullbergska sjukhuset kommer i sin tur att förlora intensivvårdsavdelningen och delar av akutvården, som flyttas till Mälarsjukhuset i Eskilstuna, för att spara in runt 12 miljoner kronor.
Landstingsstyrelsen meddelar nu att de vill höja skatten med 60 öre, vilket ska ge 290 miljoner kronor mer.

Sörmland behöver akut fler sjukhus och vårdplatser, mer personal inom vården för att minska den o­rimliga arbetsbördan som ­personalen lider av, den brist på vårdplatser som idag finns och de långa väntetiderna för patienterna.
När både majoriteten och och oppositionen står för i stort sett samma politik krävs ett vårduppror mot nedskärningspolitikerna.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!