Äldre hbt-personer dubbelt utsatta

2009-09-16 16:46:09
I samhället finns en allmän uppfattning att äldre personer inte är sexuella varelser. Som att bara för att man har fyllt 70 år försvinner en stor del av de grundläggande mänskliga behoven förutom att äta, sova och toalettbesök. Att äldre dessutom kan ha en annan läggning än heterosexuell verkar förbigå de flesta.

Äldre som betecknar sig som homo, bi eller transperson (hbt) känner sig ofta extra utsatta. Förutom att de är gamla och kan känna sig bortglömda av samhället, så har de dessutom växt upp i ett klimat där en alternativ sexuell läggning inte varit okej. Att ta kontakt med yttre instanser som vården kan kännas väldigt svårt.

Förra året kom en rapport från Socialstyrelsen, Vård och omsorg av äldre, som innehöll ett hbt-perspektiv. I rapporten framgår att äldre hbt-personer mår sämre än sina hetero- sexuella jämnåriga och känner sig di­skriminerade i möten med sjukvård och äldreomsorg.
Rapporten lyfter bland annat fram behovet av hbt-kompetens hos personal. Även om samhället är något öppnare nu, är det fortfarande svårt för homo-, bi- och transsexuella äldre att öppet våga visa sin läggning. Mån­ga vågar inte ta kontakt med till exempel hemtjänsten eller annan om- sorg av rädsla för reaktionerna.

I Stockholm är det på gång ett hbt-boende som ska heta Regnbågen. Än så länge är det inte säkert om det ska bli ett äldreboende eller ett trygghetsboende, det beror på behovet. Det har skickats ut enkätundersökningar och där har man sett att efterfrågan på ett särskilt hbt-boende har varit stort.
Regnbågen kommer man att kun­na söka sig till från hela landet, man behöver alltså inte vara bosatt i Stockholm. Det är även tillåtet att söka om man inte definierar sig som homosexuell, bisexuell eller transperson.
Det finns även redan hemtjänstföretag som nischat sig med hbt-kompetens i Stockholm.
En del utav den kritik som framförts mot den här typen av verksamhet är att hbt-personer inte är en ho- mogen grupp, att bara för att man definierar sig som bög behöver man in­te vilja bo med andra bögar. Detta stämmer såklart, men syftet är inte att bunta ihop hbt-personer på samma ställe utan att man som äldre hbt-person ska kunna få tillgång till en fördomsfri vård, både från personal och medboende.
En annan farhåga är att dessa alternativ fungerar som alibi för kommuner och landsting att skylla sin eg- en ovilja mot att lägga resurser på hbt-kompetens, på att det finns priva-ta alternativ. Det ska inte spela någon roll om du är svart, vit, homo, hetero, kvinna, man, jude eller muslim – det ska vara en självklarhet att om du behöver vård ska du kunna gå in på vilken vårdcentral som helst, ha vilket boende eller hemtjänst som helst och bli bemött med respekt. Du ska inte behöva uppsöka ett speciellt privat alternativ, för att inte bli diskriminerad.

Hbt-kompetens borde vara en självklarhet på alla arbetsplatser, särskilt i den offentliga sektorn!
Sanna Tefke,
vårdbiträde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!