Den finska ekonomin fortsatte sin nedgång under andra kvartalet. BNP minskade med 9,4 procent jämfört med samma period förra året. Jämfört med förra kvartalet minskade BNP med 2,6 procent, enligt finska statistikcentralen.
Finland har drabbats och sackar nu efter, tycker Timo Tyrväinen, chefsekonom på Aktia.
– I andra länder märker man redan en uppgång under andra kvartalet i år men här gick vi starkt nedåt, sa han till Hufvudstadsbladet 13 september.
Nedgången började i finanssektorn, men fick sin huvudsakliga styrka från fallet i exportsektorn. Exporten sjönk med 36 procent jämfört med för ett år sedan! Massor av industrijobb försvinner, och många av jobben som förloras kommer inte tillba- ka.
Enligt de senaste siffrorna låg arbetslösheten på 8,8 procent i augusti.
Skogs- och pappersindustrin är en av den finska kapitalismens grundpelare och står för en femtedel av varuexporten. Under andra kvartalet 2009 minskade produktionen inom skogsindustrin med drygt 35 procent. Kapacitetsutnyttjandegraden var 59,8 procent.
Pappersjättarna Stora Enso och UPM har lagt ned flertalet fabriker och slaktat jobb även då de gick med vinst. Mellan 2005 och 2008 försvann nästan vart tredje jobb i de båda bola-gen. Det slår hårt mot industriarbetare som förlorar jobben och även mot hela samhällen, som är beroende av fabrikerna.
Istället har man satsat mer på låglöneländer. Bland annat har Stora Enso eukalyptusplantager i Brasilien, där man kör iväg fattiga bönder, förstör jorden och förgiftar vattenkällor.
Stora Enso aviserade nya nedskärningar i augusti. Facket, Paperiliitto, talade först om strejk. Men man beslutade sedan att det inte blir någon strejk, istället kräver man endast att en minister petas ur regeringen.
Facken behöver ta aktiv kamp för jobben. Metoder som användes i Kemijärvi, där Stora Ensos fabrik ockuperades av 300 demonstranter i janua- ri 2008, är vad som behövs.
CWI ställer krav på förstatligande, under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Ett statligt skogsbruk måste ställas under demokratisk kontroll av arbetare och inte drivas med privata kortsiktigt vinstjagande företag som förebild.
EU-kommissionen godkände på fredagen Finlands program för kapitalinjektioner i landets finansinstitut. Den finländska staten återkapitaliserar bankerna genom att köpa underordnade låneinstrument från banker. Lånen ska sedan återbetalas om tre år och med godkännande av Finlands finansinspektion. Programmets budget är 4 miljarder euro (40 miljarder kronor), skriver Svenska Dagbladet den 11 september 2009.
Samtidigt står vanligt folk inför arbetslöshet och fattigdom. Bland annat står allt fler i kö för att få gratis mat av församlingarna. Helsingfors kyrkliga samfällighet uppger att ökningen är markant jämfört med i fjol och att maten ofta tar slut.
Antalet hushåll som har problem att betala sina lån är nu dubbelt så många, enligt bankerna. I takt med stigande arbetslöshet kommer antalet inställda låneavbetalningar också att öka.
Undersökningar som länsstyrelserna har gjort visar på en skrämmande situation inom äldrevården i Fin- land. Alla fem rapporter drar slutsatsen att orsaken till den fruktansvärda situationen för äldre beror på att boendena är underbemannade.
Bland annat kommer det fram att äldre ofta spänns fast i sängar eller stolar över natten, ibland även under dagen, för deras egen säkerhet då det finns för lite personal. De som flyr blir inlåsta i sina rum och ibland till och med nedsövda!
Äldre som har god hälsa tvingas till att bära blöja eftersom det inte finns nog med anställda för att hjälpa dem på toaletten. Äldre får sällan gå ut, speciellt i större städer och på stör-re boenden får gamlingarna endast gå ut om man har en släkting eller volontär som kan eskortera dem (YLE den 8 september 2009).
Situationen är ohållbar för både brukare och personal. Istället behövs det nu kamp för en upprustning av äldreomsorgen och hela offentliga sektorn. CWI Finland kräver stopp för nedskärningarna och miljardpaket till kommuner och landsting.
I klimatfrågan har Finland idag ett mål på att minska utsläppen med 5-10 procent till 2020, ett alldeles för lågt mål.
Finland har byggt ut kärnkraften, senast beslutades det om bygget av reaktorn Olkiluoto 3. Rapporter har kommit om otaliga säkerhetsbrister vid bygget. Dessutom har det visats att satsningen på förnyelsebar energi har stannat av sedan beslutet om den nya reaktorn togs.
I början av september samlades hundratals människor för en klimatprotest i centrala Helsingfors. Demonstrationen krävde en genomgång av Finlands miljölagar.
Organisatörerna säger att omkring 1 500 personer deltog på demonstrationen, som är en del av en bredare klimatkampanj kallad ”Polttava kysymys” (brännande frågor). Kampanjen stöds av 23 organisationer.
I spåren av krisen ökar rasismen i Finland. Bland annat har rapporter kommit om rasism i skolan, från lärare, men också ett ökat antal fysiska attacker på invandrare. Svenska mot- ståndsrörelsen har nyligen spridit affischer i en del städer i Finland, bland annat i Uleåborg.
Vänstern i Finland är för närvarande väldigt svag, vilket öppnar upp för rasistiska stämningar.
Arbetare, ungdomar och pensionärer saknar ett eget politiskt parti. Fackligt aktiva tillsammans med andra kämpar i olika kampanjer och gräsrotsrörelser behöver komma tillsammans för att kunna ta de första stegen mot ett socialistiskt arbetarparti. Ett arbetarparti som aktivt tar strid mot högerpolitiken och vägrar låta vanligt folk betala för kapitalismens kris.
Johanna Evans
CWI i Finland kämpar för ▼
- Masskampanjer mot jobbslakt och högerpolitik.
- Nej till nedskärningar – miljardpaket till kommunerna.
- Omedelbar höjning av barnbidrag, studiestöd, arbetslöshetsstöd, socialbidrag och pensio- ner.
- För ett nytt kämpande, demokratisk och socialistiskt arbetarparti.
- Förstatliga storföretag och banker under löntagarnas kontroll och styre.
- Massiva investeringar på klimatsatsningar. Bygg ut kollektivtrafiken och satsa på förnyel- sebara energikällor. Nej till kärnkraft!
- För en demokratisk planerad ekonomi i folkflertalets intresse – för jobb åt alla, regional utveckling och miljön.