Äldre straffas med duschförbud

2013-02-06 16:00:40

foto: Julie Kerte
”Duschförbud har använts som bestraffningsmedel”. Nya Caremaskandaler uppdagas i Finland.

Äldrevården i Finland har gjorts om till vinstgenererande privat verksamhet. I och med detta har kapitalisterna strävat efter att maximera profiten och minimera utgifterna. Nya fall av vanskötsel uppdagas hela tiden och äntligen har TV-reportrarna ägnat sin tid åt vad som borde vara deras huvuduppgift, undersökande journalistik, och har därmed lyckats offentliggöra sanningen om äld­revården.

Det mest uppmärksammade fallet har varit vårdhemmet Yläseppä i Nummi i Södra Finland, som ägs av Vårdservice AB Linda och nu har annonserat att de lägger ner sin verksamhet i februari. MTV3:s program 45 minuter har avslöjat smutsiga och hungriga på äldrebo­enden, hur de äldre straffats med duschförbud och lämnats utan utbildad personal. ”Hellre väljer jag eutanasi (dödshjälp) än sådan vård”, förklarade en vårdare i Ilta-Sanomat.
En sammanfattning av nyheterna om vanvård från MTV3 och Ilta-Sanomat avslöjar en dyster bild, kännetecknad av bristande övervakning och resurser. Antalet anmälningar har fyrdubblats och mängden personal har stadigt minskats under de senaste regeringarna.
Det har uppdagats flera enskilda, särskilt upprörande fall av vanvård. En åldring hade inte fått duscha mer än tre gånger under 14 månader och en annan inte fått gå på toaletten på en hel dag och var blöt upp till armhålorna vid dagens slut.

Duschförbud har använts som bestraffningsmedel av anstaltsleda­re och då det har resulterat i eksem och andra komplikationer har dessa skyllts på vårdarna.
Ett fall som har skakat många var när en upprörd 90-åring skickades ut i kylan och snön för att ”lugna ner sig”, med ­motiveringen att han ”nog kommer in när han börjar frysa”.
Det har förekommit ren svält. Kalorimängden i kosten har ofta motsvarat en bantningskur, då ledare för vårdhem har skurit ner på maten för ”för feta” åldringar. Kosten har ofta bestått av magra soppor och delade brödbitar. ­Sallader och pålägg har inte ingått alls, utan har ibland köpts av vårdare med egna pengar.

Nedskärningarna har även resulterat i extremfall gällande personalmängd och utbildning. På ett vårdhem utgjordes hela personalstyrkan antingen av praktikan­ter eller av helt outbildade personer. På ett annat bestod kvällsskif­tet av två vårdare som hade hand om 15-20 demenspatienter, vilka fick nattblöjor på sig redan kl 15 då det inte fanns tid senare. För personalen innebär situationen att de utsätts för extrem stress. Till råga på allt har även behandlingstiden för klagomål på vården förlängts från åtta månader till ett år.
Givetvis drabbas inte de rika äldre av dessa problem, ett tecken på de snabbt ökande klassklyftorna i samhället och kapitalismens djupnande kris. När medierna tar upp skandalfall utlovas det ­givetvis förbättringar av regeringspolitikerna och företagarna. Exempelvis var omsorgsminister Maria Guze­nina-Richardson (S) snabb med att fördöma förhållandena på de avslöjade vårdhemmen som ”vidriga”.

Men då dessa missförhållanden är den naturliga konsekvensen av den borgerliga politik som hennes parti – och de övriga etablera­de partierna som regerar landet i samförstånd – i grunden står för, måste vi se åt annat håll om vi efterlyser en varaktig förbättring.
Det är upp till arbetarklassens självständiga organisationer på lokal- och riksnivå att på allvar ta strid mot både de avskyvärda profitjägarna inom välfärdsektorn, och hela det kapitalistiska systemet som bär det yttersta ansvaret.
Nej till vinster i välfärden – förstatliga och rusta upp vård och omsorg under demokratisk arbetarkontroll!
Juhani Valo
Helsinki, Sosialistinen
Vaihtoehto/CWI

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!