”Alla vet att stadshuset är problemet”

2012-05-30 15:51:16


Lucia Collazos.

Den senaste tidens upplopp i Tensta och Rinkeby har fått en rikstäckande mediabevakning, men grundorsaken nämns sällan.
– Ofta målas våra ungdomar upp som problemet. Men alla som bor här vet att problemen kommer från stadshuset, säger Lucia Collazos, boende i Tensta och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Tack vare borgerlig media och högerpolitik förknippas ordet ”för­ort"”med kriminalitet, våld, stökiga ungdomar. Fara helt enkelt. Men frågar man vem som helst i det här området så kommer dom stå upp för sin ort. Något som politikerna inte gör då de använder borgerliga mediers bild av förorten som en ursäkt för att fortsätta bedriva oansvarig politik. De offentliga rummen krymper konsekvent samtidigt som fattigdomen och segregeringen ökar.
– Det är ingen slump att sådana här explosioner sker i just fattiga förorter, säger Lucia.

– Ungdomsarbetslösheten har växt de senaste åren. Man säger att man har gjort satsningar, men det har ändå skett en ökning. När frustra­tionen över ett icke fungerande samhälle svämmar över är det inte så konstigt att sådant här händer. Från politikernas håll är lösningen fler polisinsatser. Men vill man stoppa de så kallade kravallerna måste man först och främst kanalisera den vilja att förändra samhället, som finns här ute, till något konstruktivt.

– Under ockupationen av före ­detta förvaltningshuset i Rinkeby sa polisen själva att det hade varit den lugnaste veckan i orten på länge.Under den veckan kanaliserades ungdomar­nas vilja att förändra till något konstruktivt och konkret. När detta då slogs sönder av politikerna fanns viljan att förändra kvar, men inget som kunde kanalisera den.
Intervju: Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!