Ett vårduppror växer fram i landet. Under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” manas det till protester den 4 september över hela landet mot den ohållbara situationen inom vården.
Initiativtagare till uppropet om manifestationer är sjuksköterskorna Päivi Vilkkavaara, Charlotta Dickman och Agneta Lenander från Florencegruppen.
Uppropet har spritts som en löpeld och nu planeras manifestationer på 24 orter med backning från bland annat SUSF (Yrkesföreningen Sveriges Undersköterskor och Specialistundersköterskor), Läkarförbundet, Vårdförbundet, Svensk sjuksköterskeförening, Sveriges Arbetsterapeuter, Svenska Barnmorskeförbundet, Nätverket Gemensam Välfärd, Folkkampanj för Gemensam Välfärd, Hemtjänstupproret, Unga Byggare och Socialistiska läkare.
Vi frågar Sten Axelson Fisk, aktiv i Socialistiska läkare och en av talespersonerna för den landsomfattande protestdagen, om vad som är viktigt med den 4 september.
Vad handlar vårdupproret om?
– De viktigaste stridsfrågorna är arbetsbelastningen, platsbristen och den låga löneutvecklingen – frågor som också hör ihop. Löneklyftorna skapar hierarkier som i sin tur skapar ohälsa. Den hårda arbetsbelastningen och de låga lönerna skapar personalbrist och platsbrist, som i sin tur skapar än värre arbetsbelastning.
Varför är vården i kris?
– Det brukar talas om dålig styrning, vilket det finns inslag av. Den dåliga styrningen kommer ur New Public Management (den nyliberala verksamhetsidén att bedriva offentlig verksamhet som i den privata) som nu allt fler ifrågasätter.
– Grundproblemet bakom vårdkrisen är finansieringen, att trots vårdens storlek och andel av tjänster samt det ökade behovet av vård tillåts inte vårdens andel av BNP (bruttonationalprodukt) att öka i tillräcklig takt. Nedskärningarna såväl som privatiseringarna gör vården dyrare. De ständiga nedskärningarna gör också att allt fler söker sig till privat vård. Den offentliga vården och allas lika rätt till bra vård är hotad i grunden.
Vad utmärkte den här proteströrelsen jämfört med tidigare?
– Vi har sett flera vårduppror de senaste åren, vilket vi inte har sett någon annanstans i samhället. Det säger något om ilskan över tillståndet i vården. Men protesterna har varit lokala och baserade på enskilda arbetsinsatser på fritiden, utan aktiva arbetsinsatser från facken. Landstingspolitikerna har då lättare kunnat möta protesterna med att antingen ignorera dem eller komma med tomma löften tills dess att protesterna har dött ut.
– Nu är det annorlunda. Protesterna är landsomfattande, koordinerade och har ett gemensamt program.
Blir det en fortsättning av rörelsen efter den 4 september?
– Det finns alla förutsättningar för det. Rörelsens styrka är att det har en grund och bas på alla sjukhus, på vårdcentraler och vårdinrättningar i hela landet. Svagheten är bristen på strukturer. Men det kan byggas och rörelsen kan stärkas.
– Vi i Socialistiska läkare anser att tiden är kommen för en professionsöverskridande vårdarbetarstrejk. Vi anser att vårdfacken måste börja diskutera detta. Det skulle stärka hela rörelsen efter den 4 september och skulle kunna innebära ett uppsving i kampen som stärker allas självförtroende och har chans att leda till verkliga förbättringar av vården, avslutar Sten Axelson Fisk.
Sök på ”Slut på rean” och namnet på din ort på Facebook för att se vilka manifestationer som planeras. Om ingen är planerad, uppmanar initiativtagarna folk att organisera en manifestation. Mer information på samlingssidan för protestdagen finns på www.sjukvardsbladet.wordpress.com/2016/06/13/samlingssida-infor-4e-september/.
Den nationella protestdagens krav:
- En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården.
- Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.
- Sjuksköterskor kräver färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården – det ger ökad överlevnad enligt forskning.
- Undersköterskor kräver enhetlig utbildning, kompetenshöjning med legitimation, ny och skyddad titel, arbetsbeskrivning.
- Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö på grund av platsbrist.
- Adekvat löneutveckling över arbetslivstid. ■