Allt djupare (s)kyttegravar i Västernorrlands vårdstrid

2016-10-12 20:56:28

foto: RS Sundsvall
S är i fullständig upplösning efter intensiv vårdkamp.

Sedan en majoritet av politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i förra veckan beslutade att stödja förslaget att lägga ned BB och all sluten kvinnovård på Sollefteå sjukhus hårdnar nu vårdstriden i Västernorrland. 

Ådalens S-politiker sökte då ett samarbete med landstinget om att tillsammans med Sollefteå och Kramfors kommuner driva sjukvården tillsammans med ”Norrtäljemodellen” som förebild. Men på ett möte i måndags fick Ådalen kalla handen av landstingsledningen.

John Åberg, socialdemokrat från Sollefteå och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, vägrade att ställa sig bakom ett beslut om nedläggning av BB. För det har han fått ett stort stöd från Ådalsborna. Ett tjugotal demonstrerade utanför landstingskansliet före nämndens möte. Men från S-topparna i länet kom det andra tongångar. 

Partidistriktets ordförande Eva Sonidsson uppmanade John Åberg att avsäga sig alla sina uppdrag i landstinget. Han skulle därmed bli den fjärde socialdemokraten från Sollefteå som tvingas bort från sina förtroendeuppdrag i landstinget av sitt eget parti. John Åberg är, som ordförande i arbetarkommunen, Sollefteås tyngste S-politiker tillsammans med kommunalrådet Elisabeth Lassen. 

Arbetarkommunerna i Sollefteå och Kramfors har båda spelat en stor roll i mobiliseringen av de stora demonstrationerna för Sollefteå sjukhus. S partidistrikt hotar nu också sina förtroendevalda i Sollefteå för att inte platsa på partiets listor i regionvalet 2018 om de inte skärper sig och följer ”partilinjen”. 

I Sundsvall har det annars mycket timida socialdemokratiska kommunalrådet Peder Björk plötsligt börjat skälla ut partikamraterna i Sollefteå för att inte vara solidariska mot ”helheten” och resten av länet när de inte ställer upp på landstingsledningens stora ”besparingar” i Sollefteå. Han kräver att landstinget kommer till skott och tar de fortsatta nedläggningsbesluten i Sollefteå. 

Själv är han minsann ingen förebild på att visa solidaritet. Ådalens kommuner fick som sagt inget gehör på mötet med landstinget i måndags kväll den 10 oktober. Deras kompromissförslag var att landstinget skulle lägga alla planer gällande Sollefteå sjukhus på is i ett halvår för att först utreda hur ”Norrtäljemodellen” skulle kunna anpassas till Ådalen. Sollefteå och Kramfors kommuner har ansökt om projektpengar från länsstyrelsen och tillsammans redan anställt en projektledare med erfarenhet från uppstarten av Norrtäljemodellen. 

Landstingsrådet Erik Lövgren (S) sa på måndagkvällen till SVT Västernorrland att landstinget är positivt till en vårdsamverkan med kommunerna. En luftpastej då han ju nyss har sagt nej till Ådalskommunernas konkreta förslag om att utreda en modell för vårdsamverkan. Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen var förstås skeptisk efter mötet:

– Jag är osäker på om vi har en gemensam grund att stå på för ett samverkansprojekt eftersom vi inte kan bedöma vad vi ska samverka om och vad det kommer från landstingets sida.

Sollefteås och Kramfors socialdemokratiska landstingspolitiker står nu under en stor press inför landstingsfullmäktiges möte den 26-27 oktober. Partidistriktet kommer inte att acceptera att de släpps fram för att rösta om de inte garanterar att rösta för nedläggning av förlossningen och en stor del av  kvinnosjukvården på Sollefteå sjukhus. 

Ådalens befolkning som demonstrerat i ”tiotusenden” förväntar sig och stöttar dem att stå på sig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!