Allt fler går hungriga i Sverige

2017-10-19 21:59:12

foto: Public domain


Det finns en påtaglig fattigdom i Sverige, trots regeringens tillbakavisande. Det framkommer i Stadsmissionens årliga Fattigdomsrapport, som utkom på Internationella Fattigdomsdagen den 17 oktober.

Framför allt har många inte mat för dagen. 60 procent av Stadsmissionens 200 000 insatser sedan förra årets rapport handlade om att ge folk mat. Andra insatser handlar om att ge kläder eller en plats att värma upp sig på. Ett skakande exempel som ges i rapporten är om 50-åriga Sara:
”Ett exempel är Sara, 50 år, undersköterska som gått in i väggen. Idag lever hon på pengar från vänner och familj, på nätterna sover hon på olika platser. ’Jag har varken pengar i fickan eller ett eget hem. Någonstans måste jag få stöd’, säger Sara som kommer till Uppsala Stadsmissions matkasseutdelning och mötesplatsen Mikaelsgården, för människor i hemlöshet”.

Regeringen säger samtidigt att det inte råder någon absolut fattigdom i Sverige i sin Agenda 2030-rapport, men en stor del av den utbredda fattigdomen går inte att hitta i SCB:s statistik. Deras statistik utgår ifrån folkbokföringsadress, där en stor andel inte finns med, som hemlösa, EU-migranter och papperslösa. Dessa grupper är också extra utsatta och har svårt att komma ur fattigdomen. Mörkertalet är stort.
– Vi måste sluta blunda för det faktum att människor idag, i Sverige 2017, går hungriga. Vi vill att regeringen och ansvarigt statsråd tar fattigdomen på allvar och tillsätter en utredning för att ta fram en strategi mot fattigdomen i Sverige idag, säger Lotta Säfström, ordförande för Sveriges Stadsmissioner, i ett pressmeddelande.

Enligt Eurostat, EU:s statistiska organ, lever 16 procent av Sveriges befolkning i risk för fattigdom – 1,5 miljoner människor. ”Risk för fattigdom” definieras av att leva på en inkomst under 60 procent av medianinkomsten. Samtidigt anser 50 procent av Sveriges befolkning att fattigdom är ett stort samhällsproblem i en Sifoundersökning på uppdrag av Sveriges Stadsmissioner.
Samtidigt som allt fler blir allt fattigare koncentreras samhällets rikedomar hos en allt mindre klick superrika. Pengar och resurser finns i överflöd för att ge alla mat, husrum och trygghet. Men kapitalismen leder till svält och orättvisor. Bara en kamp för demokratisk socialism kan ta oss ur klassamhällets förtryck och misär. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!