Allt fler miljöaktivister mördas

2018-05-16 14:20:25

foto: Natalia Medina
Mordet på Berta Caceres är ett av de mest kända fallen av mördade miljöaktivister och utlöste protester.

Många miljökämpar mister sina liv i kampen mot storföretagens miljöförstöring och hänsynslösa exploatering av planetens resurser. Ifjol dödades 197 stycken runtom i världen – cirka fyra per vecka.

Det är Global Witness (organisation mot korruption och miljöförstöring) som larmar om miljökampens offer. Framför allt rör det sig om länder som Brasilien (46), Filippinerna (41), Colombia (32), Mexiko (15) och Demokratiska Republiken Kongo (13). Rapporten pekar på att mord är ett av många sätt att tysta de som organiserar sig i kampen eller står upp mot avverkning av skog eller dylikt. Innan de mördas får de utstå dödshot, sexuellt våld och aggressiva rättsliga attacker.
Däremot är det inte längre gruv­industrin som är den värsta skurken, utan jordbruksindustrin som är kopplade till över 60 procent av alla kända fall av mord. 21 mord ägde också rum mot parkvakter i nationalparker, mord som har kopplingar till tjuvskytte. 

Två mord uppmärksammas extra i rapporten: Den ena på Emilsen Manyoma från Colombia, som var ledare för Comunidades Construyendo Paz en los Territorios (Conpaz) vilka organiserade kamp mot och kritiserade hur storföretag tvingade bort folk från deras mark. De skapade fria ytor i sina områden från beväpnade grupper och hon uttalade sig också mot paramilitära högergrupper. Hon miste sitt liv tillsammans med sin make i en riktad attack.
Den andra är skjutningen av Isidro Balenegro från Mexiko i början av år 2017, som vann Goldmans miljöpris år 2005. Han var en framstående kämpe mot den olagliga avverkningen av skog som hotade de anrika skogarna nära hans hem i en region hårt drabbad av våld, korruption och droghandel. Mexiko pekas också ut som ett av de länder där det den senaste tiden har blivit särskilt farligt att engagera sig mot rovdriften på natur och miljö.
Han var den andra pristagaren av Goldmans miljöpris som mördades – den välkände honduranske aktivisten Berta Caceres mördades året innan.

Den profitdrivna exploaterande kapitalismen, som också skapar den globala uppvärmningen med alla de problem det innebär, skyr inga medel för att kunna fortsätta göra en sån stor vinst som möjligt. En undersökning från Business and Human Rights Resource Center den 9 mars visade att antalet fall av storföretagens trakasserier, förtryck, hot och våld samt mord mot miljöaktivister ökade med 34 procent från år 2016 till 2017, eller från 290 fall till 388.
De allra flesta fall rör de som kämpar mot miljöförstöring och för bevarande av natur – gruvnäringen, jordbruket och förnybar energisektorn nämns som områden där detta förekommer.
Storföretag och de stora energibolagen struntar totalt i miljöskydd och klimatåtgärder om de istället kan tjäna en snabb hacka. Det innebär att den fruktansvärda repressionen mot miljöaktivister, tillsammans med enorma utsläpp, skövling av regnskog, dumpning av miljöfarliga gifter i naturen med mera, kommer att fortgå om inget förändras.
Etablissemangets politiker, förvaltare av kapitalismen och vars regeringar agerar som de rikas kommittéer, har inget genuint intresse av att få ett stopp på detta, eftersom det går emot deras egna intressen då det skulle innebära ett helt annat slags samhällssystem i global skala. 

En kämpande socialistisk miljörörelse, som samlar alla som är beredda att kämpa, måste ställas mot kapitalismens plundring av naturen i jakt på ökade vinster. Hela ekosystem hotas av det rådande systemet, och repressionen mot de som kämpar hårdnar.
Miljöorganisationer, fackföreningar och gräsrötter – de 99 procenten – måste gå samman i gemensam kamp mot den 1 procenten och det system som slår mot klimat, löner, arbets- och levnadsvillkor med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!