Allt stöd till Förskoleupproret och #pressatläge

2018-05-09 10:27:58

foto: Sebastian Olsson
Förskoleupproret samlar till manifestationer den 26 maj.

Förskoleupproret och #pres­satläge har vuxit till att bli en rörelse bland förskolepersonal som tagit bladet från munnen och brutit tystnaden om arbetssituationen.

Över 22 000 har skrivit under Förskoleupprorets upprop för bättre arbetsvillkor. Det har fått stöd från facket och reser krav på mindre barngrupper, bättre bemanning och högre löner. Den 26 maj planeras gemensamma manifestationer på flera håll i landet bakom kraven.

I likhet med den massiva rörelsen i USA där lärare bär röda kampanjtröjor som en protestyttring har förskollärarna inom Förskoleupproret börjat bära orangea tröjor. Tröjorna visar tydligt på omfattningen i kritiken, men också på rädslan hos arbetsgivaren. Anställda vittnar om att arbetsgivaren har förbjudit dem att bära Förskoleupprorets tröja på arbetstid eller i anslutning till jobbet, något som också Partille kommun har förbjudit.
Partillebeslutet kritiseras av Lärarförbundets lokalavdelning och bland förskolelärarna har det med rätta skapat en utbredd ilska inom yrkesgruppen, vilka på sociala media kritiserar cheferna för att frånta dem deras yttrandefrihet. Andra är rädda för att de ska straffas av chefen för att ha burit tröjan, vilket vittnar om hur pressat läget är på arbetsplatserna.
– Det kan skapa otrygghet hos föräldrarna, säger Mats Nilsson, hr-chef i Partille kommun, till Kommunalarbetaren som förklaring till förbudet.
Föräldrar är medvetna om situationen och vet hur personalen sliter. Att personalen har börjat säga ifrån ger en trygghet hos föräldrar som stödjer upproret. Problemet ligger i att chefer och politiker är rädda för att proteströrelsen som än så länge har tagit sig passivt uttryck på sociala medier och i att bära en tröja också ska ta sig i aktivt politiskt uttryck med utåtriktade protester med krav på mindre barngrupper, bättre bemanning och högre löner som den 26 maj.
Otryggheten bland föräldrar ligger dock inte i vilka tröjor personalen bär, utan i den faktiska situationen på förskolorna. 

Rättvisepartiet Socialisterna ger vårt fulla stöd till uppropet och uppmanar medlemmar och allmänheten att delta i de manifesta­tioner som planeras den 26 maj. Upproret har alla möjligheter att sätta press på politiker och pressa fram en förändring under valåret.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!