Allt stöd till kampen mot försämringarna inom LSS

2016-11-30 19:40:12
Under året har regeringen och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér flaggat för åtgärder för att minska kostnaderna inom personlig assistans. Detta har mötts av en kritikstorm.

Regeringen har pekat på att kostnaderna för assistans­ersättningen har ökat kontinuerligt sedan Lagen om Särskilt Stöd (LSS) stiftades 1994. Kostnaderna låg enligt en debattartikel av Åsa Regnér på 10 miljarder kronor årligen 2002 och uppgick till 28,6 miljarder år 2014. Samtidigt har antalet beviljade assistanstimmar ökat i snabbare takt än antalet som har beviljats assistans, det vill säga snittet för antalet beviljade assistanstimmar har ökat. 

Med detta som bakgrund har regeringen tillsatt en utredning om kostnaderna för assistansersättningen samt gett Försäkringskassan nya direktiv om att verka för att antalet assistanstimmar ska minska. Skälet, uppger regeringen, är att komma åt ”fusket” med assistansersättning, och de säger sig vilja motverka privata företag som gör stora vinster på brukares och assistenters bekostnad.

Detta är dock bara ett alibi. Även om regeringen förnekar att det rör sig om några nedskärningar är det hela ganska genomskinligt. Det verkliga syftet är att dra ner kostnaderna generellt – det finns inget i direktiven som handlar om att komma åt folk som utnyttjar systemet – och vad privata företags vinster beträffar har ju regeringen som bekant visat sig vara högst ovillig att driva igenom något vinststopp i vare sig assistansen eller någon annan del av välfärden. 

Konsekvenserna blir istället att vanliga människor som är i behov av personlig assistans kommer ha svårare att få de assistanstimmar som de behöver beviljas. Pratet om jämställdhet mellan de som beviljas assistans är rena lögner. Detta kommer med största sannolikhet snarare att bidra till en ökad ojämlikhet, då de som har det tuffare och inte har tid och ork att bråka med Försäkringskassan förmodligen kommer att vara de som i störst grad förlorar sina timmar. 

Nedskärningarna har kritiserats hårt av flera brukarorganisationer. Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) kallar besparingsplanerna för katastrofala i en artikel i Aftonbladet i augusti. De uppger även att medlemmar redan nu har börjat ringa upp dem för att de är oroliga för vad som kommer att hända med deras assistans. Redan idag finns det de som vittnar om att de har fått sina assistanstimmar indragna till följd av Försäkringskassans skärpta direktiv. 

Den 3 december, på den Internationella funktionshindersdagen, hålls det landsomfattande protester mot nedskärningarna under namnet ”Assistans är frihet! Rädda LSS”. Demonstrationerna samordnas av en facebookgrupp med samma namn där allmänheten uppmanas till att medverka och sprida manifestationen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!