Ambulansskandaler stoppar privatiseringar?

2012-06-28 00:07:52




Skandalerna kring privat ambulansvård har duggat tätt det senaste året. Höjdpunkten nåddes då Sirius Humanum Ambulans i Skåne gick i konkurs i mars. Nu verkar S, V och MP-styret i Norrbotten skjuta privatiseringen av ambulansen på framtiden av taktiska skäl.

– Vi behöver få arbetsro. Under flera år nu har det varit diskussioner om nedskärningar, omorganisationer och senast privatisering. Nu hörde vi att privatiseringen eventuellt är lagt på is. Vi vill ha ’raka rör’, men det känns som vi inte får reda på allt, säger Stefan Stattin, sjuksköterska i ambulansen vid ambulanssjukvården i Luleå.
Om Norrbottens landsting går vidare med planerna på ­privatiseringar finns onekligen många argument i en kamp för att försvara välfärd utan vinstintressen.
Bara den senaste tiden har en rad händelser visat på bristerna i privat ambulanssjukvård:
Stockholm: Ambulanssjuksköterskorna hos Falck har larmat om en omöjlig arbetssituation. Sju av cirka 60 sjuksköterskor har sagt upp sig. ”Arbetsmiljöverket gör tummen ner för den psykosociala miljön på Falck ambulans i Stockholm. Enligt myndigheten saknar företaget kompetens att åtgärda bristerna”, skrev Vårdfokus i maj i år.
Till och med Miljöpartiet kräver ambulanser i egen regi medan Socialdemokraterna bara kräver andra upphandlingsvillkor.
Östergötland: Sirius Humanum anmäldes i maj till Arbetsmiljöverket, bland annat för ständiga omorganisationer som personalen ej är ­delaktig i, bristande underhåll av fordon samt dålig samverkan.
Västra Götaland: Efter flera år av hård kritik mot Falck tar Västra Götaland tillbaka ambulansvården i egen regi. ”När det är hög belastning som det ofta är i Göteborg, så måste vi göra avkall på mycket, bland annat rast, vila och mat. Givetvis så ­påverkas våra insatser då” berättade Fredrik, ambulansförare på Falck, i SVT Debatt i december 2010.
Socialstyrelsen som granskade Falcks verksamhet i Västra Götaland fann många brister. Det fanns risk för lång väntan på ambulans, det fanns låg beredskap för akuta händel­ser och det var svårt att få tid för säkerhetskontroller av utrustning och bil.
En annan anledning till att ­Västra Götaland nu tar tillbaka ­ambulansen i egen regi är möjligheterna att integrera ambulansvården med sjukhusen, till exempel att köra misstänkta höftledfrakturer direkt till röntgen, förbi akuten och hjärt/strokepatienter direkt till avdelningen.
Skåne: I mars gick Sirius Humanum i konkurs och Falck fick med kort varsel ta över verksamheten. Det är mycket tveksamt om landstinget själv hade klarat av det, eftersom all ambulanssjukvård har varit privatiserad. Vid nästa upphandling ska ett distrikt drivas i egen regi.
Förra upphandlingen kritiserades av facket eftersom viktiga arbetsmiljöaspekter inte fanns med i underlaget.

I Norrbotten har polikerna hävdat att mellan 3 och 7 miljoner kronor kan sparas på en privatisering av ambulansvården i Luleå/Boden samt vid vårdcentralerna i Haparanda, Älvsbyn, Överkalix och Arvidsjaur. Något riktigt underlag verkar dock inte gå att få fram. Enligt SVT är en orsak till att privat ambulansvård kan vara billigare sämre kollektivavtal.
– Det man är rädd för är att de sparar genom att sänka lönerna. Eller att kicka ut några och införa mer jourtid för resten. Jourtid räknas inte som arbetstid och är därför inte reglerad, säger Stefan Stattin.
Om privatiseringarna har varit en nitlott för personalen och brukarna har det varit desto bättre för de privata bolagen och riskkapitalisterna.

När riskkapitalister nyligen träffades på Hotel Sheraton i Stockholm föreläste Lars Terney, ”partner” på riskkapitalbolaget Nordic Capital, om ”en av deras bästa affärer någon­sin” eller ”How to hit a homerun”. Ämnet var företaget Falck, där ­Nordic Capitals ”investerare”, enligt SVT tjänade 3,5 miljarder kronor på 6 års ägande. Nordic Capital är för övrigt det riskkapitalbolag som är ­ansvarigt för nedläggningen av ­Läkerolfabriken i Gävle, vars kamp för överlevnad Offensiv har rapporterat om.
Sällan har förutsättningarna varit bättre för en kamp för att driva ut kapitalisterna ur välfärden med kravet på en välfärd utan vinst.
Var riskkapitalbolagen än dyker upp följs de av skandaler.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!