Ångeborna tar kamp för sin postterminal

2010-02-10 17:26:08
Nu hotas återigen postterminalen i Ånge av nedläggning. Posten planerar flytta den till Örebro. Beslut tas inom 3 till 6 veckor.

Men hotet har omedelbart mötts av motstånd och kamp. En namninsamling har startats och överlämnats till vd:n för Posten logistik, Henrik Höjsgaard, i Stockholm i förra vec­kan, en Facebookgrupp har snabbt fått 1 000 medlemmar.
De flesta vill ta strid för terminalen och man gör det med gröna argument. Ånge är en stor järnvägsknut och posten kan smidigt transporteras med tåg. Posten vill att den ska köras på lastbil från Örebro upp till Norrland.
Hög arbetslöshet, miljöargument men också traditioner leder idag till att man inte bara ger upp ­terminalen och jobben. 1992 tog de postanställ­da kamp för postterminalen och si­na jobb. Efter en vild strejk, ett eget förslag och en mobilisering där alla i Ånge med omnejd gick ”man ur hu­se” i stöd för sina ”postisar” slutade kampen med seger. Demonstrationen var massiv och blev till en lokal generalstrejk några timmar på da­gen. Alla var med och allt stod still. Sekoklubbens kamp 1992 är historisk och ett exempel på att med kamp kan jobben räddas.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!