Angered: Föräldrar tar ut barnen i strejk

2011-11-27 04:25:47
Det kokar minst sagt i Ange-red med förslaget på tre stängda skolor och kraftiga omorganiseringar. Den 17 november hölls ett stormöte om skolorna där uppåt 350 personer kom. Förslaget om fortsatt kamp, demonstration vid nämndemötet och att förslaget om nedläggningar borde kastas i papperskorgen, möttes av ett rungande ja och jubel. Nu rustar föräldrarna till skolstrejk och demonstration den 30 november.

Johannes Lundberg, förälder och medlem i Rättvisepartiet Socialis­terna hade ombetts att leda mötet.
Av Stadsdelsnämndens (SDN) samtliga elva ledamöter dök ­bara en upp, Yvonne Palm (V).
– Att inte fler politiker från nämnden kommit beror på vårt initiativ, de vill inte möta verkligheten. Att sätta sig ner och ­rösta för ett förslag då man mött oss skulle vara betydligt svårare, sa Johannes inledningsvis.

Efter att förälder efter ­förälder konstaterat hur skendemokratisk processen varit, bristen på konsekvensanalys och hur man upplever att tryggheten för barnen försvinner i förslaget, greppade en tjej från 2B i Hammarkullsskolan micken.
– Vi har haft en omröstning i klassen där eleverna röstat emot förslaget att flytta eleverna från sin skola. Hon överlämnade sedan en namninsamling från klassen till Yvonne Palm.
Vänsterpartisten gjorde inget större intryck inför föräldrarna gällande partiets skolpolitik.
– Det vore fegt och oansvarigt att rösta nej, för att därmed låta andra få stå för konsekvenserna i en så stor omorganisering, svarade Yvonne på en direkt fråga.
I stället för att rösta mot, stödja rörelsen och göra sitt yttersta för att stoppa försämringar för boende i förorten, säger Vänsterpartiet indirekt att man hellre sätter sig i knät på Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Som ett kämpande alternativ på vänsterkanten leder vi i Luleå ofta protesterna utanför kommunfullmäktige och går sedan in och röstar mot nedskärningar och försämringar som drabbar arbetare och låginkomsttagare, sa Jonas Brännberg, ­gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige via telefon.
Föräldrar från Röseredskolan riktade hård kritik mot sektorche­fen för utbildning, Jascha Marteleur.
– För fyra månader sedan lovade du oss att barnen efter årskurs 3 skulle få komma till Emmaskolan då du stängde ner årskurs 4 och 5 på Rösered. Nu rycks även det bort med detta förslag, sa Malin Bogholt, förälder.

– Hela detta förslag med 30 sidor galenskap är framtaget genom en skendemokratisk cirkus där vi föräldrar kallas till möten med stadsdelens tjänstemän för att diskutera hur vi vill att Ange­reds skolor ska se ut. Sedan tillsätter man en konsult som för 400 000 kronor tar fram ett förslag där man totalt struntar i föräldrarnas åsikter och istället lägger fram ett förslag som riskerar att slå Angereds skolor i spillror, säger Kristofer Lundberg, förälder i Hammarkullen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
De låga resultaten är ett problem i Angereds skolor och skolan behöver förändras, men lärar­na själva säger att svaret är mer resurser.
I förslaget säger man dock att minskade lokalytor istället ska ge fler lärare, men det argumentet känns föga troligt då SDN Angered gjorde sig av med uppåt 90 tjänster inför hösten och att samtlig personal ska få söka om sina tjänster i och med omorganiseringen. Hur många som dolt försvinner vet man inte.
Socialdemokraterna har haft ett lokalt möte där man försökt förankra förslaget. Det har gått sämre och därmed kommer man troligtvis att bordlägga ärendet till december.
Då det kommer till resultaten hade Håkan Linnarsson (S) en skrämmande inställning till såväl elever som lärare och pedagoger.
– Är det någon som på allvar tror att vi kan få högre resultat än 50 procent här ute?, sa Linnarsson.

Medan politiker diskuterar om hur förslaget ska förankras, vilka argument man ska använda och huruvida man ska ta beslut den 30:e eller inte, avlöser föräldramötena varandra och känslan är att föräldrarna inte viker en tum. Nu rustas det för skolstrejk där det under pressläggning finns tre föräldragrupper från olika skolor som ställt sig bakom.
Rättvisepartiet Socialisterna har i månader kampanjat mot stängda skolor i Angered med namninsamlingar, flygbladsutdel­ningar och dörrknack. RS ­stödjer skolstrejken och fortsatt kamp i skolfrågan.
På de skolor där vi har föräldrar deltar vi aktivt, samtidigt som partiet har hjälpt till med att trycka flygblad, förbereda möten och fixat demonstrationstillstånd.
RS Hammarkullen
RS Sandeslätt
RS Hjällbo

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!