Angered: Linnarsson (S) avgår – kampen fortsätter

2012-09-14 01:01:28


Håkan Linnarsson, ordförande för SDN Angered avgår. Biden är från en av många protester mot skolnedskärningarna och omorganiseringarna.

Den hårt kritiserade socialdemokratiska nedskärningspolitikern Håkan Linnarsson
avgår som ordförande för stadsdelsnämnden (SDN) Angered. Linnarson skriver på sin blogg att han på ”egen begäran bett att få lämna mitt uppdrag som ordförande i SDN Angered”.

Marken skakade under Linnarsson och den socialdemokratiska majoritetens fötter då lärare, föräldrar, elever och fritidspersonal kämpade för skolan och krävde Linnarssons avgång då Socialdemokraterna körde över opinionen och drev igenom stängningen av två skolor och en total omorganisering.
Det är inte osannolikt att avgångs­beskedet kommer efter signaler uppifrån och som en följd av att Socialdemokraterna vill rädda ansiktet inför valet 2014.
Den press som Socialdemokraterna och dess stödpartier Vänsterpartiet och Miljöpartiet sattes ­under, kan åskådliggöras med att V och MP till sist tvingades ge upp sitt stöd till de föreslagna nedskärningarna.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet som till en början stödde förslaget på nedskärningar på skolan genom stängning av två skolor, sattes under massiv press från anställda, brukare och medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.
Från att med näbbar och klor ha försvarat förslaget, gjorde V och MP en helomvändning och gick emot förslaget. Socialdemokraterna och Linnarsson lämnades ensamma. Med Linnarsson i spetsen var de ändå beslutna att driva igenom förslaget, trots protesterna från lärarkollektivet, fackföreningar, pedagoger, fritidsledare, föräldrar och elever. För att driva igenom skolnedläggningarna och omorganisationen var Socialdemokraterna tvungna att göra upp med Moderaterna.

Protesterna samlade hundratals om inte tusentals i Angered.
Vid varje försök att sprida information i Angered möttes Socialdemokraterna av arga föräldrar som bara ville diskutera beslutet om skolan och hur det kom till. Detta är givetvis förödande för partiet med två år kvar till valet.
Det är därför inte omöjligt att Socialdemokraterna väljer att byta ut Linnarsson i ett försök att återvinna förtroendet i stadsdelen.
– Rättvisepartiet Socialisterna varnar dock för illusionen att någon politisk kursändring skulle komma bara för att Linnarsson avgår, säger Johannes Lundberg, RS-medlem och en av initiativtagarna till protesterna i Angered.
Linnarssons politiska karriär är dock inte över för det. Han behåller sin platser som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och som ledamot i regionfullmäktige.
”Min ambition är att denna förändring skall kunna ge mig förutsättningar att fokusera mitt politiska arbete på de frågor regionen har ansvar för”, skriver han på sin blogg.
”När jag valt hur min politiska aktivitet skall se ut så har en viktig del varit att jag har en förankring i regi­onfullmäktige, det är den bas jag har som folkvald.” skriver han vidare.

Om att han avgår från SDN Ange­red skriver han: ”Min bedömning är att det inte är möjligt att göra ett gott arbete med två ordförandeuppdrag och en lärartjänst. Det vore orätt mot uppdragen och arbetsgivaren” – och fortsätter: ”Under de senaste två åren som jag haft förtroendet att vara ordförande i SDN Angered har jag känt ett starkt stöd såväl lokalt som centralt”.
Men Linnarsson och hans kollegor har helt förbrukat sitt förtroende hos  Angeredsborna. Kanske är det därför som han nu lämnar över ordförande­klubban till någon annan.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta med att kämpa mot nedskärningarna på offentlig sektor och för upprustning tillsammans med lärare och föräldrar, oavsett vem som sitter vid ordförandeklubban.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!