Ännu en utvisning stoppades – Fuad släpptes ur förvaret

2011-10-12 21:27:22
Ondagen den 5 oktober fick Fuad Velzi – demokratikämpe och politisk flykting från iran­ska Kurdistan – reda på att han skulle utvisas till Iran på fredagen. Asylrörelsen bestämde sig snabbt för att ha en demonstration utanför Mi­grationsverket i Solna och en blockad vid förvaret om utvisningen inte har stoppats tidigare.

På plats vid Migrationsverket i Solna var Iranska flyktingars riksorganisation och riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna m fl. På demonstrationen talade Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation, som belyste att Fuad Velzi har varit med i KDP, Kurdiska demokratiska partiet, och att han har varit samordnare för kampanjer mot den iranska regimen. Asylrörelsen satte också press på de ansvariga genom att ringa dem under hela dagen igår. Runt kl 15.00 kom beskedet om att Fuad ­Velzis fall ska omprövas och han släpptes strax efteråt.
– Det här visar att asylrörelsens arbete är avgörande. Om inte de ansvariga hade pressats och utvisningsbeslutet inte hade mött motstånd, hade utvisningen verkställts, säger Foujan Rouz­beh, som tillsammans med advo­katen Maria Ivic ordnade fram nya och avgörande bevis på Fuads politiska aktivitet strax innan utvisningen skulle ha ägt rum.

När RS träffar Fuad Velzi i ett tält på Sergels torg där ett 20-tal iranier hungerstrejkar är han glad och lättad men samtidigt bekym­rad. Imorgon ska han tillbaka till flyktingförläggningen i Örebro. Där har han innan han fick avslag för ett år sedan, bott fyra år i väntan på svar om sitt fall efter flera omprövningar. Han greps på Stockholms central av civilpolis för några månader sedan. Han satt på Migrationsverkets förvar i 39 dagar. Han berättade också att de bodde tre personer i ett litet rum med tre sängar. De fick samma mat två gånger om dagen i flera veckor, nästan alltid soppa.

På Sergels torg hungerstrejkar 20 kurder från iranska Kurdistan som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. I torsdags fick en av de hungerstrejkande åka ambulans när han kollapsat efter 11 dagar utan mat och vatten. Samtliga av de hungerstrejkande har varit aktiva i KDPI, Komale samt andra organisationer som är förbjudna av den iranska regimen. En av dem har dessutom sytt igen sin mun i ren desperation mot Migrations­verkets beslut. RS ger allt stöd till de hungerstrejkande. Flera protester äger rum under de närmaste veckorna för att uppmärk­samma deras och många andra flyktingars situation.

Det här är den nionde utvisning­en till Iran som Asylrörelsen i Stockholm stoppar. Nu måste vi ta sikte på den 27 oktober för att samla alla flyktingorganisationer och vänsterorganisationer till ett möte för att skapa en landsomfattande proteströrelse mot den rasistiska asylpolitiken som den svenska regeringen bedriver. Samtidigt fortsätter kampen för att frige de polititiska ­flyktingarna Ali Mansouri, Namjo Tehmi och Mitra Kahrom.
Ruben Derkert
Hugo Witting

Stormöte om asylkampen

På Asylrörelsens första stormöte utvärderar vi asylkampen och tar sikte på kommande strider. Det kommer att hållas den 27 oktober i Stockholm.
Tid: 19.00-21.00
För mer info, ring:
072-043 99 68

Tillsammans är vi starka!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!