Ännu en vinter med inställda tåg

2012-12-21 15:38:42




Som vanligt fick SJ och Trafikverket stora problem när kung Bore kom till vårt nordpolsland även detta år. Trots de anställdas övertidsslit i snömassorna blev det stopp i tågtrafiken när tågen kördes sönder av för dåligt plogade banvallar. Tågen fick gå med ett ispansar på uppåt 20 ton eller mer som barlast när av­isningshallarna inte räckte till. Tre tågsätt togs ur trafik på grund av bränder. Följden för tågresenärerna blev inställda avgångar och förseningar. Nu ska avregleringen av tågtrafiken och järnvägen utredas.

Årets problem i järnvägstrafiken känns allt för väl igen sedan avregleringen tog fart 2009. Med högsta vinst i fokus och inget helhetsansvar driver de många olika intressenterna trafiken kortsiktigt och med en bristfällig samordning. Om detta kan vi läsa i Mikael Nybergs utmärkta bok Det stora tågrånet.
Mikael ger på sin blogg flera exempel där arbetare berättar om hur det kan gå till: ”Förr kunde vi på eget bevåg åtgärda fel längs banorna. Nu ska det skrivas kontrakt på allting. Om det är fel på en rörlig del i en växel, byter vi bara den delen, inte allt som är slitet, även om det vore bäst i längden”, berättar en banarbetare som vill vara anonym.
År 1972 hade SJ 20 snöplognings­lok i beredskap. I februari i år fanns det 2 snöplogningslok att tillgå, konstaterar Nyberg vidare i sin bloggartikel Det stora tågrånet.

När snön nu kom tvingades tågen köra på oplogade banvallar där snön pressades samman, blev hård och till slut skadade underredet på tågen. SJ har rationaliserat bort en stor del av sina verkstäder och reparatörer och de skadade vagnarna och loken hamnar numera alltid i kö utanför de verkstäder som finns kvar. Därför tvingades SJ att under veckan som gick ställa in uppemot 180 tågavgångar för att hinna serva de skadade tågsätten innan den kommande jul- och nyårstrafiken.
Ulf Wallin, biträdande presschef  på SJ, skyllde i Svenska Dagbladet den 12 december behovet av att ­ställa in tågavgångar på den tuffa vintern, särskilt i Skåne:
– Det bildas ungefär 20 ton is på ett tågsätt under ett dygn och en normal vinter tinar det bort naturligt när tågen befinner sig i Skåne.

Denna ursäkt ger inte Åke Johans­son, ordförande för Trafikklubben på SEKO i Sundsvall, mycket för:
– Jaha, men så här har det ju sett ut i tre år nu, kommenterar han luttrat.
– Problemet är att det saknas avisningshallar!
Offensiv får tag på Åke som arbetar som tågvärd just då han stigit av tåget i Sundsvall en timme försenad.
– Det blev ett växelfel i Örnskölds­vik. Det finns för lite sopmaskiner. Många sitter och räknar på kostnaderna för att köpa in fler sopmaskiner, men ingen köper in dem.
Förseningarna och veckans överfulla tåg oroar honom.
– Risken blir att färre väljer tåget, vilket ju skulle försämra miljön och förvärra klimatkrisen.
Åke Johansson tycker ändå att det är en stor framgång att riksdagens Trafikutskott nyss enade sig om att hela avregleringen av järnvägstrafiken ska utredas.
De senaste årens kaos har gjort att alla partier som drivit fram avregleringen, socialdemokrater som moderater, till slut tvingats krypa till korset och ställa sig bakom beslutet.

– Grundorsaken till problemen ligger i avregleringen, säger Åke.
– Jag anser själv att det behövs en omfattande återreglering nu, medan SEKO officiellt mer står för en återreglering i någon form.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!