Ännu ett försvinnande – Allt stöd till Mapuchefolkets kamp

2017-08-24 20:27:47

foto: Flickr CC /Diego Martin
Mapucheindianernas flagga och Santiago Maldonado.

I regionen Patagonien som sträcker sig over södra Argentina och Chile har Mapuchefolket länge kämpat för sin rätt till sitt eget land. Santiago Maldonado från Argentina, som har deltagit i kampen, har varit försvunnen i över tre veckor nu.

Den 1 augusti hölls en protest och vägblockad i Argentina då det beslutades att en grupp Mapucheindianer skulle avvisas med våld från en bit land de har ockuperat sedan 2015. Landet ägs av det italienska klädföretaget Benetton och ligger i regionen Patagonien. Benetton använder marken för att hålla får på bete, vars ull används till klädindustrin.
Mapuchefolket hävdar att en del av Benettons mark är deras förfäders mark och de kräver att få tillbaka den. Protesten krävde bland annat att Mapucheledaren Facundo Jones Huala, som sitter fängslad anklagad för terrorism, ska frisläppas. Antiterroristlagar används frikostigt mot den kämpande Mapuchebefolkningen både i Argentina och i Chile.

Protesten möttes av våld från säkerhetspolisens styrkor och ockupanterna avhystes slutligen. Santiago Maldonado hade rest till området för att delta i protesten. Under konfrontationen blev han enligt flera vittnen bortförd av säkerhetspolis, men sedan dess har ingen sett honom. Enligt Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich finns det inga dokument som visar att Santiago har gripits och hon påstår även att det inte finns några vittnesmål om det.
Efter att ha varit försvunnen i tre veckor finns det fortfarande inga spår efter Santiago Maldonano. Enligt Facundo Jones Huala är Santiagos försvinnande bara en i raden av repressiva handlingar mot Mapuchefolkets kamp.
Facundo Jones Huala säger i en intervju från fängelset: ”Alla mänskliga rättigheter kränks här, vilket tvingade oss att härda våra former av motstånd. Vi använder allt vi har till hands. Vi använder stenar och pinnar som självförsvar mot de paramilitära och parapolisiära grupperna.”

Att Santiago Maldonado är försvunnen är något som väcker starka känslor hos många argentinare. Genom ordet försvunnen, eller ”desaparecido”, dras kopplingar till de 30 000 människor som ”försvann” under militärdiktaturen. Dessa människor mördades av militären och det var meningen att deras kroppar aldrig skulle återfinnas. Många argentinare frågar sig nu om samma sak hänt Santiago Maldonado. Förtrycket mot Mapuchefolkets kamp har ständigt varit starkt och inga medel verkar skys.
Sedan FN pressade på den argentinska regeringen att de måste vidta brådskande åtgärder har regeringen utlovat en belöning på cirka 219 000 kronor till den som uppger användbar information om var Santiago kan befinna sig. Men det krävdes press från FN för att regeringen ens skulle erkänna det.
Förtrycket mot Mapuchefolkets kamp har gått för långt och måste få ett omedelbart stopp. All skada som har skett till följd av förtrycket måste erkännas och kompenseras och Mapuchefolket ska ha rätten att återta sin mark från det italienska storföretaget Benetton. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!