Anställda: På Ericsson följs en neddragning av nästa

2016-10-12 16:01:24

foto: RS Borås
– Ingen av oss trodde att det skulle bli en total nedläggning av alltihop.

Det är turbulent på Ericsson i Kista. Vi har precis genomfört ett personalnedskärningsprogram när det börjar spekuleras i pressen om nästa. Vd:n Hans Vestberg avskedas. Vi genomför en stor omflyttning och inför samtidigt ”Free Seating” som är ganska stressigt i sig. Och så kommer besked från företagsledningen om nästa omgång nedskärningar.

Personalen är van. Sedan år 2001 har det varit varsel och andra nedskärningar i genomsnitt vartannat år. Men det är litet mer den här gången. Företagsledningen pratar om att hela 3 000-4 000 måste gå. 

Fabriken i Katrineholm åkte förra gången. Nu åker både Kumla och Borås. Nedskärningarna genomförs i två omgångar. Först ska det tas fram paket som ska få folk att lämna frivilligt, sen ska man förmodligen se vad det blev innan man lägger varsel på riktigt. När man sedan har minskat personalen ska man anställa 1 000 nya. 

Företagsledningen förklarar att det är ny teknologi i 5G som kräver nya ingenjörer. Varför kunskaperna från 3G och 4G är värdelösa begriper ingen. Varför kan man inte utbilda sin egen personal?

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet har Ericssons ledning kostat 1,3 miljarder kronor de senaste sex åren. Vad uträttar ledningen för dessa höga ersättningar? Blir det något produktivt? Går Ericsson bättre? Nej, även om Ericsson gör vinst sjunker börsvärdet. 1,3 miljarder är en fantastisk siffra. Man skulle kunna anställa 200-300 ingenjörer för de pengarna.

Ericssons fabrik i Borås riskerar att helt läggas ned. Offensiv har pratat med en av de 800 Ericsson­anställda i Borås som riskerar att förlora sitt jobb.

Vad gör facket – har något initiativ till kamp tagits? 

– Nej, facket har inte tagit något kampinitiativ nu, och det har de ju inte gjort på länge. De löneförhandlar bara. Jag tycker att facket som det ser ut idag har spelat ut sin roll, eftersom de inte kämpar emot nuförtiden. 

Hur tycker du att Ericsson har behandlat er anställda? 

– Inte vidare bra. Det här har varit på tapeten länge, men ingen av oss trodde att det skulle bli en total nedläggning av alltihop. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!