Antalet fattiga blir allt fler i Sverige

2016-07-13 11:42:37

foto: Jukka Kervinen / Flickr CC
År 2014 levde 15 procent i fattigdom, enligt SCB.

Antalet människor som lever i fattigdom i Sverige ökar. Idag lever 15 procent av befolkningen under EU:s fattigdomsgräns, enligt Statistiska Centralbyrån.

Andelen fattiga i Sverige har ökat sedan år 2008, då 12 procent av befolkningen levde under EU:s fattigdomsgräns. År 2014 låg siffran på 15 procent. Värst är det för de som är födda utanför EU, där mer än en tredjedel lever under gränsen för relativ fattigdom. För de som har fötts i Sverige ligger siffran på 12 procent.
EU:s definition av fattigdom är en disponibel inkomst på under 60 procent av medianinkomsten i landet. Medianinkomsten är i sig självt låg i ett kapitalistiskt land eftersom majoriteten av befolkningen har en relativt låg inkomst. Sverige har, jämfört med andra EU-länder, fortfarande en relativt låg andel fattiga. Men skillnaderna minskar och är idag mycket små. Det beror på att Sverige är ett av de länder där inkomstklyftorna ökar allra fortast.

Statistiken innefattar enbart de som är svenska medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige. Fattigdomen bland asylsökande, gömda och EU-migranter i Sverige finns inga uppgifter på, men den måste antas vara mycket hög.
Sverige som land är rikare än någonsin, samtidigt som befolkningen blir allt fattigare. Pengarna finns hos banker och storföretag, som genom enorma nedskärningar gör stora ekonomiska vinster på befolkningens bekostnad. De nedskärningar på arbetskraft som genomförs innebär både en ökad arbetslöshet och en ökad arbetsbörda för de som jobbar kvar, men för samma lön. I praktiken är det en lönesänkning.

Pengarna för att utplåna fattigdomen finns, men det som krävs är en omfördelning av dessa pengar.
Fler resurser till välfärden i form av fler lärare och mindre klasser, fler anställda inom vård och omsorg, höjda löner, minskad arbetsbörda och kortare arbetsdagar är bara exempel på vad som enkelt skulle utplåna fattigdomen i Sverige. Pengarna finns, men i fel fickor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!