Anti-fackliga Walmart

2015-06-24 11:27:22
Den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart har tillgångar till ett värde av över 620 miljarder kronor undangömda i olika skatteparadis runt om i världen, enligt en studie utförd av det nordamerikanska livsmedelsarbetarfacket United Food & Commercial Workers International Union. Det rapporterade tidningen Dagens Industri i förra veckan.
Walmart, ett av världens tio största bolag, gör årligen en vinst på närmare 100 miljarder kronor. En stor del av vinsten hamnar direkt i ägarnas – klanen Waltons – fickor. Klanen Walton är världens rikaste familj med en sammanlagd förmögenhet på otroliga
1 216 miljarder kronor, vilket är betydligt mer än exempelvis Bulgariens BNP i år.
Walmart är ökänt för sin anti-fackliga hållning. På Walmart finns inga kollektivavtal och man bekämpar nu med näbbar och klor den höjning av minimilönen som börjar införas lokalt efter att kampanjen för en minimilön på 15 dollar i timmen (nära 125 kronor) vann sin första stora seger i Seattle i fjol.
Visserligen har Walmart känt sig tvungen att höja de egna svältlönerna. Från april i år ska minimilönen på Walmart vara 9 dollar (omkring 73 kronor) i timmen och i februari nästa år ska den upp till 10 dollar (cirka 81 kronor) i timmen. Men även efter denna höjning kommer Walmarts vd Doug McMillon att ha en årsinkomst, inkluderat bonus, som är dryga 1 139 gånger större än vad de anställda tjänar i snitt.
Och så fort höjningen av minimilönen började genomföras hördes snyfthistorier från ägarna. När bolaget presenterade sitt senaste kvartalsresultat lät det som om jordens undergång var nära; vinsten hade sjunkit till ”bara” 25 miljarder kronor för det första kvartalet i år, en minskning med 7 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Naturligtvis skyllde ägarna och direktörerna på lönerna samt fackens och andras kampanj för anständiga löner för arbetarna.

På Walmart får varje chef genomgå en kurs i hur man bekämpar facket och hur man ska kunna upptäcka spår av ”facklig propaganda och organisering”. Nyanställda börjar sin första dag på jobbet med att se en film mot facket.
Misstänker bolaget att anställda har kontakt med eller har blivit medlemmar i facket blir det repressalier. Walmart har avskedat och stängt ned hela avdelningar efter att anställda har gått med i facket.
För några månader sedan stängde man ner fem av sina stormarknader och avskedade 2 000 anställda för att stoppa fackets försök att få in en fot på Walmart. Officiellt hette det att stormarknaderna hade tvingats stänga på grund av läckande rör. Men det en lögn lika ihålig som de rör som påstods läcka… ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!