Anti-Trump Day Stockholm

2017-01-25 13:29:07


Gymnasieeleverna Thea och Hannes

Demonstrationen arrangerades av Rött Forum (inklusive RS), med underrubriken ”Försvara människovärdet – Slå tillbaka högervågen”.

Bland de många talarna fanns RS-medlemmen Elin Gauffin (se rutan intill). Gunnar Westin från Seko Sthlm talade om människovärdet som kärnan i det fackliga, något som Trumps politik hotar.
Rättviseaktivisten Carmen Blanco tog upp oron kring Trumps krigsretorik, talade om att lära sig av historiska erfarenheter och avslutade med att det ännu finns hopp! Mia Mulder (Transförsvaret) förklarade att kampen är konstant och kommenterade det absurda i att debattera med fascister.

Gymnasieeleverna Thea och Hannes hade sett evenemanget på Facebook och ville delta. Hannes: ”kort sagt är han (dvs Trump) en populistisk människa”. Thea: ”Han trycker ner alla minoriteter. Vi måste kämpa!”

Ett annat perspektiv fann jag hos två äldre damer som hade sett flygblad om demon samma morgon och sade: ”Dit måste vi gå!”. De menade att Trumps retorik och politik klingade av 1930-talets Hitler och att vi måste titta på historien och se likheterna med idag.
Rött Forums Anti-Trump Day gick sedan till Women’s March Stockholm på Norrmalmstorg. Det var enormt uppfriskande att kanske så många som 5 000 personer hade samlats, varav många var unga tjejer.
Det var svårt att höra talen bra. Många demonstranter höll nog inte med Birigtta Ohlsson från Liberalerna som från talarstolen sa att Trump är demokratiskt vald och det ska vi alla acceptera.
Större aplåder väckte Victoria Kawesa när hon talade om antirasistisk feminism mot moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna och ett Sverige som stänger sina gränser.
Sedan tog Lotta Kuylenstjerna från Womens March och Håkan Blomqvist från Rött Forum gemensamt frontbanderollen och tåget med tusentals ringlande efter i ett vår-rusigt Stockholm. Vid amerikanska ambassaden talade ovan nämnda med löfte om fortsatt kamp. ■


Elins tal till demonstranterna

Idag marcherar kvinnormarcherna på över 600 platser över världen. Ända sedan jag hörde om Women’s March of Washington har jag tänkt på en av de bästa och vackraste amerikanska fackföreningssångerna. Det är den som heter Bread and Roses och som börjar med ”As we go marching marching”.
Det är arbetarkvinnornas sång och handlar om kvinnokampen och den gemensamma kampen, om lidandet och glädjen. Refrängen ljuder:

”Yes, it is bread we fight for, but we fight for roses, too.”

Utan aborträtt blir det inga rosor, ingen kärlek.

Lyckas Trump utfärda den slutgiltiga inskränkningen av aborträtten – innebär det direkt försämrad hälsa för tiotusentals kvinnor och barn. Men också ett generellt nedknuffande av alla kvinnors ställning i samhället – att inte vara myndig nog att få bestämma över sin egen kropp påverkar allt.
Det är ingen slump att kvinnor stått i spetsen för all gräsrotskamp i USA de senaste åren – från occupy, till studentkampen mot sexism, till klimatkampen, 15 dollar NOW för högre minimilöner och Black Lives Matters.
Vi står i solidaritet med alla dessa rörelser idag. Det är viktigt att tro på och med vår inter nationella solidaritet bygga styrkan i kampen underifrån. Det är inte så att USA utgörs av en enda reaktionär massa som har röstat på Trump. Landet är väldigt polariserat. Trump är presidenten med lägst opinionsstöd någonsin redan vid installationen.
Styrkan i kampen underifrån! Tänk på att välfärdsreformer som just aborträtten vanns under den mest reaktionära presidenten innan Trump, det vill säga Nixon. Det berodde inte på Nixon utan på att den omfattande kampen tvingade honom till det.

Vi får höra ”Vad angår USAs president oss?” Och vi svarar: ”Vad angår klimathotet oss? Vad angår den ökade militariseringen i världen oss?” Faktum är att hela världshistorien hade sett annorlunda ut om det någonsin hade funnit ett arbetarparti i USA. USA-imperialismens värsta fiende bor i dess egen mage – den amerikanska arbetarklassen. Har den börjat vakan?
I förra årets presidentsvalkampanj i USA var det närmare ett parti för de 99 procenten än på decennier. Jag pratar förstås om Bernie Sanders spektakulära valkampanj i primär valet. Han kallar sig socialist och ropade på behovet av en revolution mot Wall Street.
Stödet för socialism växer bland ungdomar och är mycket mer populär än kapitalismen. Det är klarlagt att Sanders skulle haft större chans slå ut Trump än vad krigshöken Hillary Clinton hade och bevisligen misslyckades med.
Rött Forum förstod det här när vi bjöd in en representant för Movement for Sanders till Stockholm förra våren.

Ett uttryck för radikaliseringen är också stöder för Kshama Sawant, som är den näst mest kända socialisten efter Sanders. Hon fick 93 000 röster och blev invald i Seattles kommunstyre för tre år sedan. En ännu större bedrift var att lyckas bli omvald 1,5 år senare – då högern insett vilken motståndare hon är, då segrar som 15 dollar i minimilön redan vunnits.
Kshama Sawant är ingen sosse. Hon tillhör Socialist Alternative vilket är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA, det vill säga revolutionära socialister. Raka ryggar alla sorters socialister: det visar att socialismen kan vinna masstöd. Och med det insikten om att bakom en vidrig president finns ett vidrigt system – det är det som är grundproblemet.

Socialist Alternativ stod inte bara bakom Sanders kandidatur, utan gjorde allt för att han skulle gå längre. 120 000 skrev under på socialisternas namninsamling för att Sanders skulle ställa upp som en oberoende kandidat då förlusten och valfusket på Demokraternas konvent var ett faktum. 800 följde också vår fysiska utmarsch från konventet.

Trump är inte bara sexist och rasist. Han dryper av arbetarhat oavsett sitt falska jobbsnack och skryter jämt om att han är företagare och superrik. Hans regering på 17 ministrar kommer själva att tjäna mer än en tredjedel av de amerikanska hushållen tillsammans. Men Trump vill göra de rika ännu rikare genom massiva skattesäkningar, till exempel en halvering av företagsskatten – och de fattiga fattigare genom att slå mot facket.

Därför är protesterna idag i USA och över hela världen så viktiga. Det är inga symbolis­ka protester. Idag är bara första dagen på den kamp-period som installerades på gator och torg igår och som kommer att få Donald Trump att önska att han aldrig satt sin fot i Vita Huset.

/Elin Gauffin, som talade för Rött Forum

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!