Anti-Trump i USA och globalt

2016-12-29 12:29:45


Kampen mot Trump och högerpopulismen kommer att trappas upp.

Den 19 december utsågs Donald Trump till USA:s nästa president av de elektorer som hade samlats för att formellt rösta fram USA:s 45:e president. Högerpopulisten Trump blir president trots att han fick nära tre miljoner färre röster i valet än sin huvudmotståndare, Demokraternas Hillary Clinton.

Bara under den korta tid som har gått sedan presidentvalet i november har Trump hunnit med att göra världen till en än mer osäker och riskfylld plats.
Bland de ministrar och rådgivare som Trump har utsett finns flera storkapitalister, företrädesvis från oljeindustrin, och högerextrema individer. Många, likt Trump själv, hyser beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Det är i mångt och mycket ett skräckkabinett och en krigsförklaring mot arbetare och fattiga inte bara i USA, utan världen över.

Som högerpopulist sätter Trump oberäkneligheten i system. Det är omöjligt att förutsäga hur hans administration kommer att agera på världsscenen i en tid som kan beskrivas som osäkerhetens tidevarv.
I valet lovade Trump att göra USA stort och mäktigt igen och att amerikanska intressen ska gå först. Denna form av unilateralism, ensidiga handlande, är ett recept för ständiga konflikter, inkluderat med länder som tidigare har räknats som nära allierade till USA.
Med Trump vid makten förstärks motsättningarna mellan de imperialistiska makterna, vilket kommer att märkas i världsekonomin, i de globala politiska maktrelationerna och militärt.
Redan innan han har svurits in som president den 20 januari är Trump på kollisionskurs med Kina, världens näst största imperialistiska makt som stadigt knappar in på USA.

När Trump svärs in som president och dagen efter kommer miljoner att demonstrera i USA. I förra veckan rapporterade amerikanska media om att Trump kommer att mötas av de största protesterna som har ägt rum i samband med att en ny president svärs in.
Över 200 000 har anmält att man ska delta i Women’s March on Washington den 21 januari. Samtidigt som den jättemarschen genomförs kommer andra protester att äga rum i Washington och på andra håll i USA samt i resten av världen.
Trump och Clinton var de två impopuläraste kandidaterna i modern tid, och efter valet kan Trump snabbt bli en av de mest hatade presidenterna i ett USA som präglats av ett historiskt politiskt uppvaknande.

Så sent som i slutet av oktober kom en ny opinionsundersökning som visade att ”bland de under 35 år var 53 procent missnöjda med dagens ekonomiska system och menade att socialism var bra för dem. Hela 45 procent sa att de var beredda att rösta för en socialistisk kandidat som president” (Voice of America den 23 oktober).
Bernie Sanders, som benämner sig som demokratisk socialist, kunde ha besegrat Trump.
Sanders var inte beredd att fullfölja den politiska revolution han påbörjade, men den fortsätter på andra vägar – i bygget av ett massbaserat motstånd mot Trump som också kan bli början till ett nytt parti i USA som står upp mot kapitalismen och dess två partier.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!